All eyes on Loftus Versfeld for first rematch of Vodacom Super Rugby

All eyes on Loftus Versfeld for first rematch of Vodacom Super Rugby

articles.comments (18)

The Vodacom Bulls and Cell C Sharks will face off for the second time this season in the only South African derby during round six of Vodacom Super Rugby.

These two sides met in the opening round, with the KwaZulu-Natalians crushing their opponents from up north by 33-16 in Durban. The Pretorians have since hit their straps and all indications are that Saturday evening’s clash at Loftus Versfeld will be huge.

Springbok stalwart JP Pietersen will reach the century mark in Vodacom Super Rugby to make him the third South African player this season to reach this milestone, behind Akona Ndungane and Jean de Villiers, and 24th overall.

Pietersen, at 27 years and 253 days on Saturday, will become the youngest South African to reach this milestone, surpassing Morné Steyn (27 years and 312 days), Pierre Spies (27:344) and Meyer Bosman (27:351).

Pietersen made his debut at this level at fullback for the Cell C Sharks, against the Chiefs on 11 February 2006 and his first game at wing was in the opening round of the 2007 season against the Vodacom Bulls in Durban, where he also scored his second Vodacom Super Rugby try.

Pietersen started every match that season in the No 11 jersey for the Cell C Sharks and scored 12 tries, including one in the final, which they lost to the team from Pretoria at Growthpoint Kings Park.

The Vodacom Bulls might have scored four tries in their last match, almost a fortnight ago against the Blues, but this weekend it won’t be as easy when they host the table-topping Sharks.

The men from Durban, one of only two unbeaten sides left this season, have conceded fewer breaks (3.3) and missed fewer tackles (12) per game than any other side in Vodacom Super Rugby.

Considering that the Vodacom Bulls average the fewest metres gained per game this season, at 302m per match, the home team’s attacking play will be under the spotlight this weekend. But they also restrict their opponents in terms of metres gained at only 303m.

Whichever way you choose to look at it, this promises to be a humdinger. Four of the last six encounters between the 2007 finalists have been settled by a margin of seven points or fewer, with each side picking up three wins apiece in those six games.

The Cell C Sharks’ big win in the opening round in Durban though will still be fresh in the memories of the Vodacom Bulls.

"We need to be accurate, focussed and dominate the breakdown," said Vodacom Bulls coach Frans Ludeke.

For Jake White’s Cell C Sharks, their first away fixture of 2014 is massive.

“This is a huge game, it’s at Loftus and the Bulls have an unbelievable record at that stadium,” said White.

The teams are:

Vodacom Bulls: Jurgen Visser, Sampie Mastriet, JJ Engelbrecht, Jan Serfontein, Bjorn Basson, Jacques-Louis Potgieter, Francois Hougaard, Dewald Potgieter, Jacques du Plessis, Deon Stegmann, Victor Matfield (captain), Paul Willemse, Werner Kruger, Callie Visagie, Dean Greyling. Replacements: Bongi Mbonambi, Morné Mellet, Marcel van der Merwe, Grant Hattingh, Jono Ross, Piet van Zyl, Handré Pollard, Ulrich Beyers.

Cell C Sharks: SP Marais, JP Pietersen, S’bura Sithole, Frans Steyn, Lwazi Mvovo, Patrick Lambie, Cobus Reinach, Ryan Kankowski, Willem Alberts, Marcell Coetzee, Stephan Lewies, Anton Bresler, Jannie du Plessis, Bismarck du Plessis (captain), Tendai Mtawarira. Replacements: Kyle Cooper, Dale Chadwick, Lourens Adriaanse, Ettienne Oosthuizen, Tera Mtembu, Charl McLeod, Tim Swiel, Andre Esterhuizen.

Head to head (since 1998)

Won: Vodacom Bulls 11, Cell C Sharks 9
Drawn: Vodacom Bulls 1, Cell C Sharks 1
Points for: Vodacom Bulls 381 Cell C Sharks 457
Tries scored: Vodacom Bulls 30, Cell C Sharks 49
Average score: Vodacom Bulls 18, Cell C Sharks 22

Kick-off SA Time: 19h10
Referee: Mike Fraser (New Zealand)
Assistant referees: Craig Joubert (South Africa), Jaco van Heerden (South Africa)
Television match official: Deon van Blommestein (South Africa)

Pin It

Mar 21, 2014
Frans Ludeke

(18) All eyes on Loftus Versfeld for first rematch of Vodacom Super Rugby

 1. Ek bid en hoop net dat ons nie met daai up and under skop tegniek die game gaan ingaan nie, want dan kan ons maar eerlikwaar nou al die punte vir hulle gee. Ons moet met bal in die hand die Sharks aanvat met vinnige spel om die losskrum en Hougie moet n paar sniping breaks maak klein kantjie om en dinge doen wat die Sharks nie sal verwag van ons ou en predictable patroon nie. As ons skop, moet ons uitskop sodat ons ons sterk lynstaan op hulle kan afdwing. Dis regtig jammer Flip is uit, maar ons moet maar bloot hierdie een aanpak op n positiewe noot soos teen die Blues en hulle eenvoudig verras met met ons aanvalle en puik verdediging. Sien tog om vadersnaam dat wat ons in die eerste game teen die Sharks probeer het, het n hengse verloor tot gevolg gehad, so ek hoop en bid dat ons daaruit geleer het.

  Go Bulls!!!
 2. gravatar Sharko says:
  Sharks 42 - Bulls 6

  Not a lot has changed since round 1 except that the Bulls won two easy games against poor opposition at Loftus. It doesn't take a rocket scientist to evaluate the form of the Bulls, Sharks, Lions and Blues from their last few games. Sharks will win this easily as expected but of course the media has to create hype.
 3. gravatar SUIDKAAPBUL says:
  Sover my kennis strek het nog geen span, in die geskiedenis van Super rugby, al sy groepwedstryde gewen nie.Hierdie jaar gaan nie veskillend wees nie.Verwag dat die Sharks saterdag in hul eie piesangskil gaan gly.

  Kom bulle trap daai klomp bergpietersielie rokers van" my country Durban" and all.
 4. gravatar Sharko says:
  Question. In the extremely unlikely event that the Bulls manage to pull off a surprise win against the Sharks, is Frans Ludeke forgiven ? He a good coach again ?
 5. gravatar koekeMOER says:
  Ja sharko julle vier HOME games was mos teen al die title contenders ne?Plus dan was die ref elke keer ook aan julle kant ,volgens almal is die bulle mos n slegte span en dan het ons nog baie sleg gespeel ook in die eerste game en julle moes staat gemaak het op die ref om vier driee te druk julle game teen die lions was baie closer as wat die telling se.Ja die sharks is n goeie span en het n goeie coach maar hulle is so arrogant veral jake white dis moeilik om van hulle te hou maar ja kom ons sien wat gebeur kom bulle gaan maak daai riool babers gelyk met die grond.
 6. gravatar Eugene says:
  Suidkaapbul, die Crusaders het in 2002 al 11 groep wedstryde en die uitspeelwedstryde gewen!!
 7. gravatar eugene says:
  Baie kommentaar al gesien oor die Bulle se problem met kontraktering ens. Hier is 'n span vir niks meer as interessantheid nie, van spelers wat nou nog speel dwars oor die wereld en in SA wat ten minste al iewers vir die Bulle gespeel het!
  15 Zane Kirchner
  14 Deon Helberg
  13 Stefan Watermeyer
  12 Wynand Olivier
  11 Bryan Habana
  10 Morne Steyn
  09 Fourie Du Preez
  08 Jean Cook
  07 Jacques Potgieter
  06 CJ Stander
  05 Juandre Kruger
  04 Bakkies Botha
  03 Rossouw de Klerk
  02 Adriaan Strauss
  01 Gurthrö Steenkamp

  16 Chilliboy Ralepelle
  17 Rayno Gerber
  18 Bees Roux
  19 Franco Mostert
  20 Pedrie Wannenburg
  21 Jano Vermaak
  22 Marnitz Boshoff
  23 Francois Venter
  Nie 'n slegte Super rugby span nie. ne!
  En dan is daar nog
  Courtnall Skosan
  Dylan des Fountain
  Francois Brummer
  Jaco Engels
  Heini Adams
  Lionel Mapoe
  Ruan Snyman
  Daniel Adongo
  Lionel Cronje
  Johann Sadie
  Wilhelm Steenkamp
  Gerrit-Jan van Velze
  Warwick Tecklenburg
  Marnus Schoeman
  Willie Wepener
 8. gravatar Stapper says:
  Dis 'n skil
  Dis 'n piesangskil
  Dit is Loftus
  Daar word gekul
  Iemand gaan gly op 'n piesangskil.
 9. gravatar Blouland says:
  Baie jammer oor Flip wat uit is, nou gaan ons net met 10 punte wen.
 10. gravatar victoriabok says:
  http://www.sport24.co.za/Rugby/Super15/Jake-has-Bulls-figured-out-20140320


  Jake has Bulls figured out


  Durban - Cell C Sharks director of rugby Jake White is upbeat, excited and confident ahead of his team’s Vodacom Super Rugby derby against the Bulls at Loftus on Saturday and the chance to forge further ahead.

  According to Sharks website editor Michael Marnewick, while the Cell C Sharks might have scored a bonus point win in the opening round match at Kings Park, they know the Bulls are a very different beast when they play at home.

  "The Bulls have a great record at Loftus, they’re a very different side to when they play away from home, it’s going to be a difficult game," he admits.

  However, they know what to expect from the home side.

  For the Bulls it’s about clinical execution before innovation.

  To always be good at the same things that have proven successful in the past.

  "It’s not that they play differently at home to enjoy such a successful record, they haven’t played differently for 30 years," he observes.

  "We know what’s coming: Kicks from 9, kicks from 10, maul, a bit of variation.

  "Then kick from 9, kick from 10, maul.

  "That’s it."

  Dewald Potgieter has returned from Japan and will provide experience in the back row.

  "They’ve been tried a few things at 8th man, now they have him here; in four fixtures, they’ve selected four eighthman, he’s their fourth, they see it as an important role.

  "He will know exactly what his role is because that role hasn’t changed in the last umpteen years.

  "He will do exactly the same as what he did last year and the year before that.”

  If they know what to expect from the Bulls, will the Bulls know what to expect from the Cell C Sharks?

  "We’ve been speaking about this first away game, it’s at altitude, it’s a hard ground, it’s a derby game and an opportunity to try some news things.

  "Not just because it’s the Bulls, but it’s the sixth week of the competition, our fifth game, and we probably need to evolve our game as we go along.

  "There are a couple of things we are going to bring in this week, and hopefully it will be difficult for the Bulls to read us as quickly as they would like.”

  If the Bulls battle to prepare for possible unknowns, the Cell C Sharks are happy with their homework.

  "It’s easy to prepare against the Bulls," says White.

  "You can take a video from last week, the week before, last year, five years ago.

  "You can probably click on any lineout and it’s exactly the same.

  "It’s really exciting for us, going up to the Highveld, playing a team we scored four tries against in Week One in Durban.

  "We’ll be playing on a nice, hard ground and we have guys like S’bura at outside centre, JP is playing his 100thgame, Lwazi is really quick, Ryan is a good athlete at 8, the same with Lewies in 2nd row.

  "So there is an opportunity for us to really keep the ball alive and test their defence."

  Winning four games in a row this season brings a certain amount of confidence in themselves and their record against the Bulls at Loftus is fairly successful which adds to the feel-good factor going into this game.

  "We are going up to Pretoria, we like playing there, we have done well there in the past, we’ve done well against this Bulls team.

  "It’s a hard ground, we scored four tries in the first round so there is a massive amount of confidence.

  "I’m looking at it from all the positives: the glass is half full.

  "We’ve had a great start, a team that’s settled, some exciting youngsters who have joined us in Andre and Tim who I think can really add value and something different from what we gave the Bulls in Week 1.

  "Hopefully we can build on that momentum."
 11. gravatar victoriabok says:
  http://www.supersport.com/rugby/blogs/brendan-venter/Bulls_recruitment_policy_problematic

  Bulls’ recruitment policy problematic

  by Brendan Venter


  History has shown that whenever the Bulls have struggled to settle on an established flyhalf, long periods of failure have subsequently followed.

  Owing to Morné Steyn’s defection to France, the Bulls recruited Junior World Cup-winner Handré Pollard to much fanfare.

  However, the Loftus outfit started the season with Louis Fouché at ten, only to discard him altogether from the match 23 since the arrival of journeyman Jacques-Louis Potgieter.

  What message does the recruitment and continued selection of Potgieter send the aforementioned young flyhalves at the union? How on earth can these players entrench themselves in the side when the management team sends mixed messages and affords the pair limited game time.

  Hypothetically speaking, Pollard makes an appointment and meets with Frans Ludeke. “Coach,” he says, “I was your number one choice at flyhalf in the Currie Cup but started the Super Rugby season behind Louis. Then Jacques-Louis was signed and now Johan Goosen is a rumoured target.”

  He continues: “While I’ve been on the bench for the last few games, I’m not quite sure where I stand in the pecking order. Can you tell me what I need to do to realise my full potential?”

  In line with the above scenario I’ve painted, the Bulls have been heavily criticised for hogging young talent. The Bulls have a history of trumping other South African unions to the signatures of star performers at Craven Week, for example.

  Not too long ago, the Bulls recruited a bevy of top young centres in Francois Venter, Jan Serfontein, William Small-Smith, Dries Swanepoel and Rohan Janse van Rensburg. While all but Venter remain at some level within the Bulls setup, Serfontein is the side’s only first-team starter in Super Rugby.

  Meanwhile, the Pretoria-based side, at one stage, had the pick of SA Schools’ No 8 stocks. At a point, they had all of Arno Botha, Dewald Potgieter, Gerrit-Jan van Velze and CJ Stander in their side.

  Owing to the recent mass player exodus, ahead of the 2014 season, the Bulls went on a similarly extensive junior recruitment drive. The point I would like to stress is that a team hording a pantry full of players in one position has an adverse effect on the talent in question and the system at large.

  The reality is that the above ferocious recruitment policy even filters as far down as primary school level. For arguments sake, the Bulls may ask a 13-year-old boy from the Boland to relocate to a high school in Pretoria, with the off-chance of one day making their senior professional side.

  The current line of thinking, which I vehemently disagree with, is that if we cast our net wide enough we’ll at least find a few diamonds in the rough and hard luck to those who fail to meet our standard.

  The above scenario is precisely what happened to man of the moment, Marnitz Boshoff. Boshoff was an SA Schools flyhalf who already then possessed a tidy game and solid core skills. He subsequently did his apprenticeship in Pretoria but was ultimately deemed ‘not good enough’ by the Bulls.

  However, young players can learn from his example. He refused to give up and resurfaced at Griquas. His hard work and current success at the Lions bears testament to the fact that rugby coaches don’t always know best, as much as many would like to think they do.

  While rugby is a professional business underpinned by revenue generation, I refuse to believe that the recruitment and talent identification process should be carried out in such a cut-throat way.

  In my opinion, it equates to messing with people’s lives in the name of professional sport.

  While I’ve fingered the Bulls as the chief culprits, all major unions in South Africa must for a moment stop, take stock and ask themselves: are we not guilty of the self-same issue?

  Ponder this point for a moment… How would you feel if it was your teenage son in question?

  Those in recruitment positions need to realise the power they yield and, in turn, must be held accountable and realise it’s wrong to regard youngsters as metaphorical pawns in their chess set.

  As a coach, my philosophy is to view the person first and the rugby player second. I relish the responsibility of a mentorship role and, as a matter of fact, take more pride in the development of the person than I do the rugby player.

  However, for all intents and purposes, young players are sadly seen as commodities and a survival of the fittest policy comes into effect. The moment such an environment is cultivated, competition for places becomes so stringent that individual ambition takes precedence over team camaraderie.

  Should SA Rugby step in to address this issue?
 12. gravatar Stapper says:
  Net 'n vraag:
  Terwyl Jake afrigter van SA was, hoeveel wedstryde het SA in New Zeeland gewen?
 13. gravatar Jimmy says:
  Selfs Sharko sluit nie die moontlikheid van ‘n Bulle oorwinning uit nie.. Victoriabok, ek het daardie stuk gelees. Daar is net een woord om Jake White te beskryf, die laaste keer wat ek dit egter gebesig het, het my oorle pa my amper doodgeslaan so kom ons los dit eerder daar. Die man se arrogansie grens aan ‘n totale relapse van die werklikheid. CCR vir Jake en sy trawante..


 14. gravatar Jimmy says:
  I see the bad moon arising. I see trouble on the way. I see earthquakes and lightnin'. I see bad times today. Don't go around tonight, well, it's bound to take your life, there's a bad moon on the rise… Bad Moon Rising - CCR

  Bly om te sien die Stapper dig weer...

  HOU BY DIE BLOU MY VOLK!!!!!!!!!!!!!
 15. gravatar SUIDKAAPBUL says:
  Dankie vir daai statistiek Eugene was nie bewus daarvan nie.Anyway die sharks gaan dit nie regkry nie.
 16. gravatar bluedog says:
  Jake White se arrogansie laat my kots. Hoop ludeke gebruik daardie artikel vir motivering vanaand vir die bulls. Jw is n pateet wat hardloop van een salaris na n ander. Tussen hom en john smit bou hulle n super groep op by die sharks. Geld wen nie bekers nie slegs lojaliteit soos die superspan van die bulls tussen 2007 en 2010 bewys het. Go bulle. Bring daardie arrogante bliksems terug aarde toe vanaand.
 17. gravatar bloukaap says:
  Jake white is in pretoria net nog 'n wintie Jacques de Wit.

  Ek hoop die bulle plak sy woorde "ons het julle klaar uitgefigure" oral in die bus en kleedkamer.

  Hy sal natuurlik wil sien dat ons game plan verander. Dan het hulle beter kans. Sy foefenjol bewe as hy aan loftus en lynstane dink.

  Ek verwag dat hy sy beproefde resep gaan gebruik wat hy in semi en in durban gebruik het: druk vinnig die eerste drie.

  Sterkte vic en die boys. Hopelik skrik loftus nie vir padwerke nie en ondersteun julle goed. Die hele blouvolk is agter julle.
 18. gravatar Kobus says:
  Ek het die Sharks as my "tweede"span beskou totdat die arogante Jake White by hulle betrokke geraak het. Hy kan net niks goed van ander sê nie en nou word beserings as verskonings gebruik.

  Ja Jake, ons mis nie vir Arno, Flip, Akona, Frik en die ander nie. In Charl McCloud het jy 'n Springbok skrummie, net baie minder windgat as Reinach.

  Lekker week vir al die arogante Sharks.

  Katrakilis moes seker lekker gelag het nadat koning Grant verleer het hoe om voor die pale te mik!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *