Vodacom Bulls looking for first tour win

Vodacom Bulls looking for first tour win

articles.comments (9)

We are very keen to get back on the winning trail - Vodacom Bulls coach Frans Ludeke earlier this week from Sydney.

Victor Matfield is the only “survivor” in the Vodacom Bulls’ team from the last time they lost to the Waratahs – which was in the Vodacom Super Rugby semi-final of 2005. On Saturday, when they face each other in Sydney, it will be 3,256 days since the last Waratahs win.

Yes, it’s been almost nine years since the team from New South Wales have beaten the side from Pretoria. Those eight matches include three successful visits to Sydney for the three-time champions and the Vodacom Bulls will be aiming to keep alive a winning streak which stretches back to 2005.

Upon their last visit to Sydney, in 2012, the Vodacom Bulls won a tight encounter by 27-24. In 2009 the score was 20-6 to the South Africans and in 2007 it was 32-19.

But the Vodacom Bulls have not yet won away from home this season and they will be hard-pressed to turn this trend around at Allianz Stadium on Saturday morning (SA time). They will face Jacques Potgieter, who was on the bench at Loftus Versfeld last year when the side from Pretoria beat the Waratahs.

“We are very keen to get back on the winning trail,” said Vodacom Bulls coach Frans Ludeke earlier this week from Sydney.

“We had opportunities in Napier and Dunedin, but could not convert enough of those to secure us victory. We have played well in patches, so will be looking for a solid performance in Sydney.

“We realise we are facing one of the leading teams in the competitions in the Waratahs, who has been playing great rugby this season, but also know that we are very hard to beat if we stay in our structures, rhythm and manage to keep the ball.”

Flip van der Merwe, who will captain the Vodacom Bulls, said they owe it to themselves to deliver on Saturday.

“We are desperate for a win and the only way we will achieve that is by showing up and playing to our potential on Saturday. We have ambitions in this tournament, but we need to make a stronger statement about that than we have done up to now,” said Van der Merwe.

Utility back Ulrich Beyers will start at fullback for the Vodacom Bulls against the Waratahs on Saturday after Jurgen Visser was ruled out of the match due to a foot injury.

Beyers, who came off the bench in both tour matches in New Zealand, played at centre on those occasions, but now get a first start of the season following the failed fitness test by Visser. His only Vodacom Super Rugby start (at fullback) was against the Waratahs almost a year ago on 27 April 2013, when the Vodacom Bulls defeated the Australians 30-19 at Loftus Versfeld.

The teams are:

Waratahs: Israel Folau, Cam Crawford, Adam Ashley-Cooper, Kurtley Beale, Rob Horne, Bernard Foley, Nick Phipps, Dave Dennis (captain), Michael Hooper, Jacques Potgieter, Kane Douglas, Will Skelton, Sekope Kepu, Tatafu Polota-Nau, Benn Robinson. Replacements: Tola Latu, Jeremy Tilse, Paddy Ryan, Patrick McCutcheon, Wycliff Palu, Brendan McKibbin, Jonathan Lance, Matt Carraro.

Vodacom Bulls: Ulrich Beyers (7), Bjorn Basson (63), JJ Engelbrecht (41), Jan Serfontein (20), Francois Hougaard (64), Jacques-Louis Potgieter (48), Piet van Zyl (39), Grant Hattingh (27), Jacques du Plessis (9), Jono Ross (11), Victor Matfield (131), Flip van der Merwe (69, c), Werner Kruger (100), Callie Visagie (31), Dean Greyling (46). Replacements: Bongi Mbonambi (8), Marcel van der Merwe (23), Morné Mellett (16), Paul Willemse (12), Jacques Engelbrecht (20), Rudy Paige (4), Handré Pollard (6), William Small-Smith (1).

Head to Head:

Played 17, Bulls won 10
Points: Bulls 397 for, 466 against
Tries: Bulls scored 38, conceded 52
Average Score: Bulls 23-27/

Kick-off: SA Time: 11h40
Venue: Allianz Stadium, Sydney
Referee: Rohan Hoffmann (Australia)
Assistant referees: James Leckie (Australia), Ed Martin (Australia)
Television match official: Peter Marshall (Australia)

Pin It

Apr 18, 2014
Victor Matfield

(9) Vodacom Bulls looking for first tour win

 1. gravatar Blouland says:
  Jimmy skryf: @ Blouland: Ek moet sê, my respek vir jou het half ‘n duik gevang na jou opmerking dat jy hoop die Bulle verloor sodat volgens jou die klomp daar op Loftus kan wakker word. Ag nee man, hoe op aarde raak mens so iets kwyt?

  Ja ou Jimmy, in myself teleurgesteld met daardie uitspraak, het dit nie bedoel nie. Sal altyd hoop my span wen ongeag hoe swak dit gaan en hoeveel kontraktering en spankeuse problem daar is.

  Seker maar bietjie moedeloos oor die feit dat die hele wêreld se rugby kenners daarop wys dat ons lostrio die probleem is, en tog gaan ons keurders voort om so ongebalanseerde lostrio te kies. Frustreer my as ek sien hierdie span van ons is 'n goeie span vir die toekoms, maar daar is sekere besluite, van en op die veld wat hierdie goeie span se vooruitgang keer. Nie die ander spanne nie, maar onsself is ons eie grootste viand lyk dit vir my.

  Maar ek moet seker nie die keurders se besluite teen die hele span of blou tradisie hou nie, wen of verloor sal ek by my span staan en hoop hul wen teen alle verwagtinge more in Sydney.

  Sterkte aan Ulrich, hoop jy en Ross het 'n groot game en ons seisoen draai weer.

  Bulle !
 2. gravatar bloukaap says:
  Die bulls het my volle support gemeng met bekommernis. Maar Bulle is nie span wat jy sommer kan onderskat nie. So hopelik kan ons rug teen die muur scenario in ons guns tel.

  Ek hoop ook ons sal plan B he as ons rolmale nie werk nie en dat die span nie weer alles verloor na rustyd nie.

  Hoe dit ook al sy: My bloed bly blou.

 3. gravatar Loftus says:
  Daar is dit nou - Visser uit , Beyers in. Dis nou 3 weke in n ry wat ons n speler 12 ure voor die game verloor. Jammer om negatief te klink maar ek is n baie realistiese persoon, nie n dromer nie. Kom ons vergelyk Ross en Beyers met Hooper en Folau... Baie sterkte aan al die spelers, dis nie julle skuld dat julle Bestuur julle vir jare al in die steek laat nie. Baie hartseer.
 4. gravatar Andy Capp says:
  Cometh the hour, cometh the man.
 5. gravatar Jimmy says:
  It ain't much I'm asking, if you want the truth…. I want it all, I want it all, I want it all and I want it now… I Want It All – Queen

  NOU BULLE NOU!!!!!!!!!!!!
 6. gravatar bluedog says:
  Sterkte bulle. Ons seisoen kan vandag draai of eindig. Ons moet die twee australia wedstryde wen. Tans lê ons negende. Ai, bbr bestuur voel seker baie trots daarop. Geniet die game, 23.
 7. gravatar nitronic says:
  Ross speel bal terwyl hy op grond le, die pateet van n rugby speler kan nie rugby speel nie en ken nog minder due reels
 8. gravatar nitronic says:
  Ek hoop almal wat kla oor Hougaard kan sie. Hy moet scrummie speel. Hy net net vorm begin kry daar. Paige ag nee wat, Ross moet uitgehaal word vir 10 seisoene. Bulle speel dom rugby probeer elke keer oor die man hardloop

  Fire Barend en Frans & kie nou!!!!!
 9. gravatar Myler says:
  Before you start looking for your first tour win start flippen looking for a ball at the breaking points, please

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *