Vodacom Bulls looking for winning ways again

Vodacom Bulls looking for winning ways again

articles.comments (12)

The Vodacom Bulls host the Toyota Cheetahs at Loftus Versfeld in Pretoria on Saturday afternoon in the only South African Vodacom Super Rugby derby of the weekend.

The home side will go into this match with revenge in mind after they lost their last encounter against the Toyota Cheetahs, by 15-9 earlier this season in Bloemfontein. It was the Central South Africans’ first win over the Vodacom Bulls in 12 attempts.

Despite not enjoying the success of last season, the Toyota Cheetahs will be confident at Loftus Versfeld after last weekend’s comprehensive victory over the DHL Stormers at the Free State Stadium. They’ve shown they can score tries – their 27 tries in 2014 is the most by any South African franchise (the Vodacom Bulls have 15).

But the Toyota Cheetahs’ defence has also been pretty leaky and it’s something they will want to sort out at Loftus Versfeld. They have conceded 39 tries, which is more than double the 18 the Vodacom Bulls have conceded.

Toyota Cheetahs captain and Springbok hooker Adriaan Strauss will join “Club 100” when he leads out the team from central South Africa against the Vodacom Bulls at Loftus Versfeld. He was South Africa’s Vodacom Super Rugby Player of the Year in 2013.

Strauss, who is also one of the vice-captains used by the Springboks in the last two seasons, made his Vodacom Super Rugby debut for the Vodacom Bulls way back on 17 March 2006 against the Hurricanes at Loftus Versfeld. He played eight games for the team from Pretoria before moving to the Toyota Cheetahs at the start of the 2007 season.

Furthermore, Victor Matfield will this weekend set a new South African record for appearances for one franchise when he runs out for the 126th for the Vodacom Bulls. It will be his 78th match as captain for the Pretorians, which is three shy of the all-time Vodacom Super Rugby record held by Nathan Sharpe’s 81 (79 for the Force and 2 for the Reds).

Vodacom Bulls coach Frans Ludeke, whose team had just returned from a winless tour Down Under, admitted that his team is under pressure to get back on track against the Toyota Cheetahs.

“We are back at Loftus Versfeld where expectations are even higher and to be honest, not in a situation we wanted to be at this stage of the tournament,” said Ludeke.

“We need to get out of our losing streak and back to winning ways, not only to stay in the competition but to justify the hard work we have put in. I am confident that we can turn things around, as it is small things that are costing us at the moment.”

Head to head (since 2006):
Vodacom Bulls won 11, lost 1.
Vodacom Bulls 407 points for, 259 against.
Vodacom Bulls 49 tries, 28 conceded.
Average score - Vodacom Bulls 34-22.

The teams are:

Vodacom Bulls: Jurgen Visser, Akona Ndungane, William Small-Smith, Jan Serfontein, Bjorn Basson, Handré Pollard, Francois Hougaard, Grant Hattingh, Jacques du Plessis, Jono Ross, Victor Matfield, Paul Willemse, Marcel van der Merwe, Callie Visagie, Dean Greyling, Replacements: Bongi Mbonambi, Morné Mellett, Werner Kruger, Jacques Engelbrecht, Wimpie van der Walt, Rudy Paige, Jacques-Louis Potgieter, JJ Engelbrecht.

Toyota Cheetahs: Hennie Daniller, Raymond Rhule, Johann Sadie, Ryno Benjamin, Willie le Roux, Elgar Watts, Sarel Pretorius, Boom Prinsloo, Jean Cook, Heinrich Brussow, Francois Uys, Andries Ferreira, Maks van Dyk, Adriaan Strauss, Caylib Oosthuizen. Replacements: Torsten van Jaarsveld, Trevor Nyakane, Coenie Oosthuizen, Ligtoring Landman, Teboho Mohoje, Shaun Venter, Johan Goosen, Cornal Hendricks.

Kick-off: 17h05
Referee: Marius van der Westhuizen (South Africa)
Assistant referees: Lourens van der Merwe (South Africa), Cobus Wessels (South Africa)
Television match official: Johan Greeff (South Africa)

Pin It

May 02, 2014
Victor Matfield

(12) Vodacom Bulls looking for winning ways again

 1. gravatar SUIDKAAPBUL says:
  Eks ok nou al dik vir Ludeke se verskonings elke week.Klomp goed wat hy op sport 24 kwytraak wat my laat besef dis hoekom die bulle is waar hulle is.Die klein dingetjies sal aanhou bly gebeur as jy aanhou om die verkeerde spelers in verkeerde posisies kies.
 2. gravatar Cornelius says:
  Ek hoop net Ludecke het reg gekies, op papier lyk die Cheetahs baie sterk, veral met Brusow wat balle steel en ons het nie een, as dit gebeur gaan ons swaar kry
  Ek sal op Loftus wees om te kyk hoe vaar ons, as ons reg speel behoort ons so met 8 punte te wen, ek sê dit ook want ons is moeg om te verloor
  Sterkte Bulle
 3. Ek is baie bly Pollard en WSS kry speelkans. Miskien kan dit gesien as net kla kla kla maar ek sou Pollard al twee games terug laat begin het en WSS en Pollard saam na so twee games. Die verdediging in agterlyn gaan nog nie wees wat dit moet wees met twee "nuwerige" spelers gelyktydig daar teen die span wat amper die meeste drieë druk van almal nie.

  Ek stem saam met FL se denke dis net die tydsberekening om altwee gelyk te laat begin wat my effens bekommer. Mag ek in my moer in verkeeerd wees want ek het regtig 'n baie hoë opinie van beide Pollard en WSS.
 4. Sharko says:
  Cheetahs met so 12 tot 15.....
 5. gravatar bloukaap says:
  Sharko welcome back after a long absence bro! Last time we saw you it was when you predicted a 42-13 win for the Sharks at Roftus buddy.
 6. gravatar bloukaap says:
  Sterkte Bulle. Maak nie saak wie die nr. 38 trui dra nie, as hy blou is support ek hom. Go Bulls. Maak hulle naar.
 7. Sharko says:
  Bloukaap - Pleased we could deliver the highlight of your season. As usual, it involves measuring yourselves against the Sharks. I must however agree, that was an unexpected humiliation for the Sharks to lose against a team like the Bulls.
 8. gravatar Theo says:
  Ek sien ou bokkom gevreet is ook weer terug op die blog. Seker omdat daar F#@$%$ll op die sharks se site aangaan
 9. gravatar Loftus says:
  Shame man, selfs die losers by Sharksworld kan hom blykbaar nie verdra nie. Wens hy wil eendag so grootbek wees by n braai waar net Bloubul ondersteuners is. Maar hy sal seker tjoepstil wees en probeer om enige oogkontak te vermy.
 10. gravatar Alta Kruger says:
  Kom bulle ons kan!! al lyk di span van Cheetahs goed.
 11. gravatar kabous23 says:
  Hoop die bulle speel agter hul sterkpunte aan. (lynstaane en skrums) kan nie dink dat ons losballe gaan wen nie. Ons agterlyn het baie potensiaal, maar ek dink Sadie se ervaring gaan hom dalk 1 bo WSS sit. Pollard se min tyd op die veld gaan ook uitstaan. Cheetas is meer gewoond aan wyd speel en die bulle gaan sukkel as hul dit probeer. As die bulle vroeg kan punte aanteken en voorloop gaan ons kook. as ons die game moet jaag gaan Cheetas met ons mors. As ons dit los vir die laaste 5 minute om 'n drie te kry gaan HB die bal omkeer of 'n strafskop kry en ons straf.

  Hoop vir die Beste

  Bulle bo.
 12. gravatar Cornelius says:
  Ek kom nou van Loftus af, dit lyk of die stadion gaan leeg wees, ons verwag dat ons span moet wen maar ons kom nie uit om hulle te gaan ondersteen, kom mense kom ons gaan ondersteun hulle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *