Smit to start for Vodacom Bulls

articles.comments (28)

Vodacom Bulls coach Frans Ludeke handed flanker Roelof Smit a first time starting berth in announcing his team to play the Melbourne Rebels at Loftus Versfeld on Friday. Smit debuted for the Vodacom Bulls from the bench against the DHL Stormers last weekend and now start in the number six jersey in one of seven changes to the starting line-up.

Jurgen Visser is back at fullback, having recovered from an abductor strain that kept him out of the Newlands clash and replace Ulrich Beyers. Francois Hougaard will play on the wing, replacing the injured Akona Ndungane, with Piet van Zyl starting at scrumhalf. With Grant Hattingh injured, Jacques Engelbrecht will move back to no8, Jono Ross moves to 7 and Smit slots in at 6.


Ludeke also changed his front row. Marcel van der Merwe will start at tighthead, Bandise Maku gets a rare start at hooker and Mornè Mellett will start at loose head for the first time this season.
They replace Werner Kruger, Callie Visagie and Dean Greyling, who will all start off the bench. Ludeke also included Nicolaas Janse van Rensburg on the bench and should he get a run, the Junior Springbok lock will make his Vodacom Bulls debut. Jesse Kriel is also on the bench for the first time at this level.


"We have nothing to lose, so decided to give some youngsters a run. Injury also played a role in team selection. We want to end the season well and although our final log position will not be where we wanted, there is no reason why we cannot close out our campaign with a fine performance," Ludeke said.


The Vodacom Bulls team to play the Rebels is: Jurgen Visser, Bjorn Basson, JJ Engelbrecht, Jan Serfontein, Francois Hougaard, Handré Pollard, Piet van Zyl, Jacques Engelbrecht, Jono Ross, Roelof Smit, Victor Matfield, Paul Willemse, Marcel van der Merwe, Bandise Maku, Morné Mellett. Replacements: Callie Visagie, Werner Kruger, Dean Greyling, Nicolaas Janse van Rensburg, Marvin Orie, Jesse Kriel, Jacques-Louis Potgieter, William-Small Smith.

Milestones:
•Frans Ludeke will become the most experienced coach at Vodacom Super Rugby level and will be in charge of a Vodacom Super Rugby team for the 132nd time. This include 108 with the Vodacom Bulls (2008-2014) and 23 with the Cats (2002; 2006).
•Victor Matfield will captain the team for the 82nd time, also a record for a Vodacom Super Rugby captain. His 138th appearance is also a South African record in the competition and his 130th appearance for the Vodacom Bulls a franchise record.

Pin It

Jul 08, 2014

(28) Smit to start for Vodacom Bulls

 1. gravatar nitronic says:
  Weer JJ op vleuel, Weer Ross in span?? N paar positiewe skuiwe maar dis ter vergeefs

  Hoop nogsteeds die Rebels gee ons pakslae!!!!
 2. gravatar passdiebal says:
  Nitronic - JJ op senter - en Ross nog steed daar.
  Dit bly n skande
 3. gravatar Duane says:
  Is Mbonambi beseer? of is dit nou verby met hom? Nou sit ons met 2 swak hakers.

  Ons moet maar aanvaar Ross gaan elke week begin, darem is Hattingh uit. Sou ook eeder Kriel wou sien op 15, nou gaan ons weer afstorm driee teen ons kry met Visser daar.

  Res van die span lyk goed.
 4. gravatar Rian Malan says:
  Het FL brille nodig of wat,JJ op senter,Visser,Ross,Maku van alle hakers,swaar tye wag nog op Bulle.Ek haat die WP maar hulle speel met passie en n wil om te wen.KOMAAN BULLE STAAN OP oom Buurman het al 100x omgedraaim in sy graf,laat hy nou n slag rus
 5. kuvuki says:
  Jessie op heelagter , jj vleuel en WSS op buite senter;;;;;;;;;hougaard opi bank...........ek se ma niks oor Ross nie
 6. gravatar Honibal says:
  Die 0/21 game gaan 'n lekker ene wees om te kyk.


  Weet egter nie of ek Loftus toe gaan ry en sit en koud kry om die Vodacom span te sien speel nie.  Ek braak nie sommer meer gal nie, maar van die spelers hoort nie in die span nie. Lekker speel manne, ek hoop dit gaan goed. Die witseun sal maar tuis bly....
 7. gravatar Anton says:
  Kan iemand dalk vir my se ofRoelof Smit 'n baljagter is of nie.
 8. Nici says:
  Waar is Stegman, sou hy dan nie nou al reg gewees het nie?
 9. gravatar nitronic says:
  Wonder ek ook Nici, maar dink ons moet kyk na toekoms. Niks teen Stegman nie maar hy hou ook net n game of twee.
 10. Observer says:
  Waar is Wihan Liebenberg - hy het hele Vodacom reeks bo Smit gespeel maar kry geen kans? Hy oefen tog saam en is nie beseer.
 11. gravatar Victoriabok says:
  > Kan iemand dalk vir my se ofRoelof Smit 'n baljagter is of nie.

  http://www.supersport.com/rugby/super-rugby/news/140708/Smit_to_start_for_Bulls


  Smit to start for Bulls

  by Brenden Nel 08 July 2014, 12:47


  It may be because there is little more than pride to play for but the Vodacom Bulls made no less than seven changes to their line-up to face the Melbourne Rebels at Loftus Versfeld on Friday.

  With a number of players nursing injuries, coach Frans Ludeke has roped in a host of young stars and up and coming players to get a good taste of Super Rugby before the season ends.

  Former SA under-20 and Tuks flanker Roelof Smit will make his first start for the Bulls at the side of the scrum, giving them a proper fetcher for the first time this season while Grant Hattingh’s injury sees the rest of the loose trio – who were fairly anonymous on Saturday – reshuffled in the hope they will make more of an impact this weekend.

  Jacques Engelbrecht moves back to his favoured No 8 spot, while Jono Ross moves to 7. Jurgen Visser is back at fullback after he was forced to withdraw from the side just before kickoff on Saturday, while Francois Hougaard will slot in at wing, giving Piet van Zyl the chance to start in the no9 jersey.

  At hooker Bandise Maku gets his first start of the season, with Callie Visagie on the bench, but strangely Bongi Mbonambi falls out of the match 23 totally.

  There is a totally new front row with Bok Marcel van der Merwe and Morne Mellett replacing Werner Kruger and Dean Greyling respectively.

  SA under-20 stars Nicolaas Janse van Rensburg and Jesse Kriel are both likely to get a run from the bench alongside the equally impressive Marvin Orie and William Small-Smith.

  “Injury also forced our hand to make a few changes, Akona wasn’t fit for this weekend so Hougi will start at wing,” coach Frans Ludeke said.

  “It opened the opportunity for Piet van Zyl to start. Among the forwards Roelof Smit moves into six, Grant Hattingh didn’t pass his fitness test. Finally in the front row, Morne and Marcel are there and it is good to give Bandise a start. He played well against Namibia away from home. It is great to give him that opportunity.

  “It is great to see four of our youngsters who came through our systems, to give them the taste of Super Rugby. I know it’s the last one but it is also a good way to make sure it motivates all the rest of the youngsters in the system. It says we’re looking at them and they will come through.

  Ludeke said it would be a tough game for the Bulls, but one they wanted to win well to ensure they finish the season unbeaten at Loftus.

  “It is a vital game for us, we’re playing the last game of the Super Rugby competition and we would like to finish on a high, playing well. Obviously against the Stormers there was a lot of things we looked at, but at the end of the day it simply wasn’t good enough.

  “We’d like to make an improvement this weekend.”

  The Vodacom Bulls team to play the Rebels is: Jurgen Visser, Bjorn Basson, JJ Engelbrecht, Jan Serfontein, Francois Hougaard, Handré Pollard, Piet van Zyl, Jacques Engelbrecht, Jono Ross, Roelof Smit, Victor Matfield, Paul Willemse, Marcel van der Merwe, Bandise Maku, Morné Mellett.

  Replacements: Callie Visagie, Werner Kruger, Dean Greyling, Nicolaas Janse van Rensburg, Marvin Orie, Jesse Kriel, Jacques-Louis Potgieter, William-Small Smith.
 12. gravatar Victo says:
  "Former SA under-20 and Tuks flanker Roelof Smit will make his first start for the Bulls at the side of the scrum, giving them a proper fetcher for the first time this season "
 13. gravatar kuvuki says:
  This team would have been the best for us: 15. Jessie Kriel 14. JJE 13. WSS 12.JAN 11. Hougie 10. Polaard 9.PVZ 8.liebenberg 7.Orie 6. Smith 5. Victor 4. Willemse 3. Mellet 2. Mbonambi 1. Marcel . Grant ; Ross en Basson se vervaldatum is verval; tesame met dean en callie en werner
 14. gravatar Chris says:
  Siek en sat vir die Frans Ludeke sirkus!
 15. gravatar Theo says:
  Kuvuki ek hou van jou span. Chris ek stem 100% saam met jou. Ek dink FL is 'n baie goeie mens maar wragtag sy spankeuses en tydsberekening van subs het hom lelik in die steek gelaat
 16. gravatar Theo says:
  Weet iemand of Adriaan Strauss al geteken het. Ek sien die Bulle was agter Cornal Hendrikse aan. Wonder waarheen Trevor Nyakane gaan. Dean Greyling het my Saterdag so teleurgestel, ons kan maar vir Nyakane koop. Die Bulle sal erens spelers van kleur moet kry want daar is nie genoeg wat die Super 15 span gaan haal nie.
 17. gravatar Bloukaap says:
  hoop regtig Frans gaan sy konserwatisme sluk en die jong spelers wat so deur die sisteem kom waaroor hy so grootpraat langer as 2 min. kans gee. Roelof en Wiehan moes laaaaaaaankal daar gewees het.

  Jammer vir Bongi wat so in die tande geskop word. Maku kry 'n afskeidsgeskenk.

  Geniet julleself manne.
 18. Kan iemand vir my se of Jono Ross familie van Ludeke is???
 19. gravatar nitronic says:
  Pretoria - With nothing to lose in this year's Super Rugby competition, Bulls coach Frans Ludeke has abandoned his conservative approach for their final match of the season on Friday against the Rebels in Pretoria


  Bogenoemde uit N24. Nou wil Frans sort van wakker skrik. Hy is belaglik net soos die bestuur.

  Hak Hak die Bulle bestuur is???????
 20. Troy says:
  We've herd it all before, Bulls
  by Super Wrap 09 July 2014, 06:24

  Death and taxes are the only two certainties in life, they say. We reckon Bulls rugby must have come awfully close to making that list.

  It was another stellar year for the men from Pretoria in this regard.

  In what was a topsy-turvy season for everyone else, they kept their fortress Versveld unbreached, winning every match played in front of their faithful fans. What is more, they lost every single time they set foot outside the Loftus gate, with even the 50km trip down the N1 being a step too far for them this year.

  We were very surprised then to hear coach Frans Ludeke’s take on 2014 after his team once again travelled to a loss this past Saturday.

  “Consistency is what cost us this season. We weren’t consistent every weekend this season...”

  What? There are a lot of things you weren’t but consistent isn’t one of them.

  Just look at the stats. Your team scored the second fewest tries in the competition and ranked stone last in all of the following categories*:
  - Clean breaks
  - Metres gained
  - Defenders beaten
  - Offloads

  How did you manage that without being consistently bad?

  Pretty much nothing we’ve seen on the field this year was as dependable as the Bulls lineout. Statistically theirs was the competition’s best by far. But was all that investment in tall timber worth it? Let this help you answer it for yourself: the three matches in which they stole the most lineout ball were all lost.

  If only some of that time, effort and especially selections were aimed at fixing their breakdown woes. Overall their ruck success percentage was third worst of all the teams, but outside Pretoria that worsened significantly with the team averaging seven turnovers on the ground per match.

  If you want to know why their results list looks like Moses hit it with a stick, look no further than the way in which they failed to look after their own ball in contact when on the road.

  The most consistent aspect of Bulls rugby this season, however, was their response to losses. Pretty much every defeat was met with a well-rehearsed “We executed poorly”.

  It’s been the standard excuse since they last made it to a major final in 2010.

  Let’s discuss it then. If for four years your players fail to execute one of the simplest game-plans in the competition, something has to be wrong with either the players chosen or the game-plan that is forced on them.

  Is it the talent at their disposal? Well, consider the example of Waratahs flank Jacques Potgieter. Nothing more than an honest crash-baller and a decent lineout option when trained in Pretoria, he blossomed into a gap-seeking, offloading, ruck cleaning all-rounder worth three of his former self in just one season under Australian tutelage.

  The Bulls have three squads worth of Potgieters at their disposal. They just don’t know what to do with them.

  “We executed poorly.” That’s like criticising a tightead prop for not breaking the school’s high-jump record, noting only that he didn’t bend his back enough.

  The fact is the Bulls are physically incapable of playing the game that is asked of them. Their whole game-plan requires physical dominance of contact situations, but they don’t have a single player available to them that is capable of providing that on a regular basis.

  Take their team-list and put it next to the competition’s 14 others and you’ll soon realise that in terms of physical impact they’ll rank right about where they are lying on the log.

  What the Bulls do have, however, is a structure that feeds them the country’s best young talent year after year. At every age-group and in every position they have a player that has the potential to become a great. Most of that talent is just spat out by the Bulls machine because no one there knows how to unlock it.

  One shudders to think what a feeder system like the Bulls’ could have produced if, like Jac Pot, it landed in the hands of someone whose main aim is to up-skill and empower talented players.

  What the Bulls need to realise is that it is no use sitting on a gold mine if all you’re looking to unearth is bulky quarry stones.

  It is ironic that the Bulls would blame a lack of consistency for their woes, when it is actually their same old same old mentality that caused it; that a lack of execution is pointed out when it’s a lack of imagination that is at fault.

  One thing will remain consistent for as long as the Bulls continue to force every bit of talent at their disposal into a size-dependant mould that is becoming increasingly obsolete in the age of professional rugby: a lack of results.

  The only way forward for those in charge is to start digging. Find that gold, polish it and don’t ever use it only to coat the blunt end of a hammer.

 21. Nici says:
  Nou wil ons weer vir Potgieter terug koop, nadat ons hom laasjaar so sleg behandel het. Nee BBU bestuur, julle maak 'n sirkus van ons Blou Bul Rugby. Kan ons nie julle almal weg jag nie?
 22. gravatar Rian Malan says:
  Nici hier stem ek saam met jou,die Bulle maak hulle naam gat met Jaques Potgieter se terugkoop,hoekom het hulle hom laat gaan.Nou is hy skielik weer goed genoeg.Hulle het hom k...behandel en dit byt hulle nou.Ek hoop ten minste vir n 4de plek in die CC.Die WP is tans so n span ,dit maak nie saak wie speel nie ,die passie en wil om te wen is daar.Ek voorspel WP sal CC wen die jaar

  GO BULLE BEWYS MY VERKEERD,SAL ALTYD N BUL BLY
 23. gravatar passdiebal says:
  Potgieter het BBR n toffie gewys. Baie happy by Warathas.
  Hier sou hy agter Ross en Spies moes speel - en ander spelers wat BBR gou kontrakteer soos Wimpie en Bullbring en Hatting en Engelbrecht.
  Sy flair wat hy ewe skielik wys by die Tahs sou nie inpas by die BB spelpatroon nie.
  Ek lees in die Supersport artikel:

  Just look at the stats. Your team scored the second fewest tries in the competition and ranked stone last in all of the following categories*:
  - Clean breaks
  - Metres gained
  - Defenders beaten
  - Offloads

  Die antwoord is duidelik -tussen Hougaard, JL en Visser het ons 300 balle weg geskop.

  As span 444 keer geskop ( 2e meeste in kompetisie) = 2 minste driee.

  Jan Serontein het in 18 wedstryde die bal 48 keer gepass - dis minder as 3 passes per wedstryd en 11 keer ge offload in a tackle. En NET 2 keer clean break gemaak!
  JJ het die bal 17 keer die seisoen gepass - dis 1 keer per game ( hy het 17 games begin en die ander een 30 min gespeel)

  Dis seker want hy het 13 keer die bal aangeslaan

  Ons stats is skokkend maar FL se "“Consistency is what cost us this season. We weren’t consistent every weekend this season...”

  Ons was konsekwent -

  Swak span keuses
  Swak game plan
  Swak uitvoering van basiese rugby skils.
  Swak disspline

  Dit maak seker nie saak of ons Vrydagaand wen nie.
  Sal daar 5000 mense wees?
  Ek glo nie.

  Dis blerrie bitter.
 24. gravatar Chris says:
  Die beste sal wees as die Rebels ons verneder, anders is Frans weer almal se hero indien ons sou wen. Ek persoonlik hoop ons kry n GROOT pakslae, en daar daag net 1000 supporters op. Verder hoop ek die borge begin hulle beursies toe maak, bottom line is, ons is in bitter slegte hande, ek sien weer die GLRU n paar jaar terug en Frans met dieselfde verskonings en planloosheid. Die stats spreek vanself, Frans en kie moet gaan, ons talentvolle spelers word die grond in gecoach. Ek kan net imagine wat n regte afrigter met ons groep spelers sal kan doen, ons spelers lyk nie eens meer lus vir Rugby nie!!
 25. gravatar Jan Venter says:
  FL wil nie leer nie Ross is n agsteman elke posisie het ander lyne wat hy hardloop en verdedig Ross het hierdie jaar gladnie 7 gespeel nie JJ is n wing maar sy maatjie HM wil seker weer he JJ moet senter speel hoop die Rebels wen ons sterkte aan die res van die Bulls spelers Bulls 4 life
 26. gravatar Jimmy says:
  Toe FL sy spankeuses verduidelik het en hy genoem het dat ons niks het om te verloor nie, het ek regtig besef dat daar erens iets moerse groot fout is. Jesse Kriel is 'n yster en hoort in die beginspan, ons gaan nerens kom indien hy nie vernuwend kan dink nie. En dit is nie al nie, swak posisionele keuses en ook Jono is onvergeefbaar... Nitronic, in my lewe sal ek nooit hoop die Bulle verloor nie.
 27. gravatar Bully says:
  Sien die Bulle het Labuschagne van die Cheetas gekoop, nog 'n 2m flank, nog steeds GEEN kort fetcher.
  Fl wil die langste en lompste voorsoeler pak in rugby he.
  Waar in Mbonambi, Maku maar power.
  Het so 'n slegte voorgevoel vir Saterdag?????
 28. gravatar Bloukaap says:
  Bully,

  Ek reken Ludeke dink Ross is goed genoeg vir 6.....lol. Hopelik back FL sy jonger spelers soos Roelof Smit en Liebenberg somewhere in die agterste kamer van sy kop waarvan niemand weet nie, want die taal wat deurskemer na die publiek toe wys daar gaan rooi ligte aan in FL se kop as hy aan fetchers dink. Daar se Victor Matfield self ons turnovers hierdie seisoen het gemaak dat ons nie met bal in hand pressure situasies kon bou nie. Die enigste ander plan wat die Bulle het is 'n lynstaan.


  Waarom Frans so hardkoppig was en is vanjaar gaan my verstand te bowe. Sy filosofie is hy kies drie baldraers en almal moet by die afbreekpunte wees. Maar ek kon Saterdag op Nuweland vir hom twee voorbeelde wys waar sy plan milsuk: daar was by twee geleenthede onderskeppings gewees omdat daar geen ondersteunende spelers is wat 'n crash ball speler help nie, plus, Deon Fourie het ons man alleen opgeneuk.


  Dis die soort vrae wat hy moet beantwoord. Maar julle sal onthou toe Heyneke by die Bokke begin het, het hy nie geglo aan fetcher nie. Hy het sy foutjie egter gou agtergekom en toe vir Francois Louw nader getrek. Ek vermoed FL volg altyd dieselfde paadjie as Heyneke, hy vat net bietjie langer om te verander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *