Police win Plate in Community Cup final

articles.comments (8)

2015 COMMUNITY CUP

Pretoria Police Rugby Club was the Blue Bulls representative at this year’s Community Cup Tournament held at Rustenburg Impala Club over the Easter weekend 2-6 April. One of the main aims of this tournament is to revive club rugby. Report by Johanna de Vos.

The 20 best rugby clubs/teams from all over South Africa were evenly divided into 4 pools. So each team played 4 games.
After the pool stages earlier this year Pretoria Police were the only unbeaten team: Beat Noordelikes 40-17; beat Bloemfontein Crusaders 31-26; beat College Rovers 20-19 and beat Raiders 54-31.

Only the top two teams from each pool were invited. All eight teams were based at the Pilansberg resort.

Thursday the play-offs set off to a thrilling start as the top non-university teams went head to head for the historic Gold Cup.
The day’s play was tightly contested as the teams gave everything to book a place in the semi-finals.

RESULTS THURSDAY:
Rustenburg Impala 30 (20), Pretoria Police 28 (13).

This game was hard fought as the defending champions Rustenburg Impala and Pretoria Police refused to give an inch.
A penalty by Impala fullback Wilco de Wet snatch the victory from Bobbies at the death.

POLICE: 3 Tries: Ruan van Loo, Michael Nienaber, Elvis Noludwe. Conversions:
Dillon Laubscher (2). Penalties: Laubscher (3).
IMPALA: 4 Tries: Morné Jooste, Aubrey Mc Donald, Cecil Dumond, Leon du Plessis. Conversions: Willie Kok (2). Penalty: Kok, Wilco de Wet.

Other results: Hamiltons 34 (10), Wesbank 26 (15); Durbanville-Bellville 30 (17), College Rovers 25 (11); Despatch 25 (13), Wanderers 14 (14).

RESULTS SATURDAY:
Plate semi-finals: Pretoria Police 36 (7), Wesbank 31 (28)

In this second semi-final Pretoria Police were far behind at the break after Wesbank ran in four converted tries, but Bobbies came back the second half with vengeance especially when their replacements came on and scored five tries. The last try by Ian van Deventer was the winning try. Wesbank could only add a penalty to their half-time score. So Police was through to the Plate final.

POLICE: 6 Tries: Daron Liebenberg, Nico Luus, Birtie Powell, Hendrik van der Nest, Wynand de Sousa, Ian van Deventer.
Conversions: Dillon Laubscher (3).
WESBANK: 4 Tries: Chrislyn van Schalkwyk (2), Johannes Slabber, Sedwell Diedericks. Conversions: Dashton Wellman (4).
Penalty: Theodore Marinus.

Other results: College Rovers 24 (24), Wanderers 19 (7); Cup semi-finals: Durbell 29 (20), Despatch 27 (7); Impala 21 (6), Hamiltons (6).


RESULTS MONDAY:
Plate final:
Pretoria Police 37 (11), College Rovers 15 (10).
The Plate final between Pretoria Police and College Rovers was very physical as they threw everything at each other.
College Rovers received two yellow cards to their two props and were reduced to 13 men late in the match. This threw them.
Police also received one, but it did not do as much damage. Being nearly tied at half-time, the second half Police found their rhythm and scored four tries. This victory was for their departing coach Pieter Allen.
College Rovers could only manage one unconverted try.

POLICE: 5 Tries: Ian van Deventer (2), Jerry Sefoko, Ruan van Loo, Dillon Laubscher. Conversions: Dillon Laubscher (2), Pieter Strydom.
Penalties: Laubscher (2).
COLLEGE ROVERS: 2 Tries: Jongi Nokwe, Njabulo Mkize. Conversion: Chris Micklewood. Penalty: Micklewood.

Other results:
7th/8th place play-off: Wanderers 45 (12), Wesbank 35 (14).

3rd/4th place play-off: Hamiltons 66 (40), Despatch 40 (26).
Cup final: Durbell 31 (10), Rustenburg Impala 30 (12).

Pin It

Apr 07, 2015

(8) Police win Plate in Community Cup final

 1. gravatar kabous 23 says:
  My voorspellling vir die naweek is, Brumbies wen blues met bonuspunt, Crusaders skraap verby Highlandars. Warathas met 2 punte oor stormers (vermeulen speel nie), cheethas wen forse, lions oor sharks met 7 punte, en bulle net net teen reds.my My top 8 na hierdie naweek is Hurricans 31(7 ), brumbies 29(8), bulls 23(8), chiefs 28(8) crusaders 23(8), wara22(8), higl 21(7) en lions 21(9)
  Sharks verloor 2 plekke op log en stormers 1. Halfpad deur die kompetisie lyk dit na 4 nz spanne in die uitspeel rontes met net 1 sa en 1 aus span. Miskien kan die warathas die highlanders uithou, maar ek twyfel
 2. gravatar Oom Koos says:
  Goeie foto : Die bus is vol!!!
  Well done Bobbies
 3. gravatar nitronic says:
  kabous23 ek stem met jou top 8

  My enigste probleem is die net-net teen die Reds. Die Reds is nie naastenby n goeie span die jaar nie. As ons met passie en akkuraatheid speel (soos teen Saders) behoort ons hulle 20+ punte te gee.

  Maar ja daar is nie maklike games nie, maar die target sal defnitief 5 punte moet wees. Dit beteken nou nie dat ons die bal van kant tot kant moet gooi nie, maar hou die bal, dra die bal met mening en maak gebruik van die opportunities.
 4. gravatar kabous 23 says:
  die Bonuspunt vir driee geld nie net vir agterspelers nie. 4 rolmaal bewegings wat lei tot driee of strafdriee kan ook bonus punte gee. as ons 5 punte teen die reds wil kry sal ons voorspelers moet domineer, en agterlangs die besit reg moet gebruik.
  Met ons huidige bseringslys weet ek nie of ons genoeg plafkrag voor het om te domineer nie. Ons behoort te wen, maar sonder lappies, arno, victor, werner en bandiso, en met flip se 1ste wedstryd terug sal ek 'n wen vat.
 5. gravatar Blouland says:
  Moet vir bonuspunt wen gaan, want die 3 wedstryde daarna is alles moeilike games wat ons gaan sukkel net te wen.
 6. gravatar cr says:
  Ons het 'n maklikke game teen die leeus verloor wat ons defnitief kon gewen het met 'n bonus punt. Ek wonder of FL nie nog 'n soft spot vir die leeus het nie en die game so te se weg gegee het? Dieselfde het ook laas jaar gebeur en ons het die leeus game verloor deur swak besluitneming van fl.

  Almal se dit elke week maar die Bulle sal iets aan hul skrumwerk moet doen, ons skrums is nie op standaard!! Ek wonder waar le die probleem, by die spelers of skrum afrigter? Ek dink laas genoemde. En waar is die motivering, dit wil my voorkom as Victor nie daar is nie, dan val alles plat.
 7. gravatar Paarlbul says:
  Ek kon gisteraand eers die Bulls-Lions begin kyk en net die eerste 30 minute.
  Wat dadelik opgeval het is die terug na ou FL game. Bal van #9 na 'n voorspeler wat alleen afstorm op die verdediging, met geen support, kontak maak en omdat hy alleen is maak die Lions die bal stadig. Grant Hattingh het 2 keer in daardie 30 minute die bal afgestaan omdat hy alleen is en nie die regte tegniek gebruik om die bal terug te kry nie. Dit is sulke goed wat my laat bly by my mening dat Hattingh nie 'n Genuine BUL slot is nie.
  Mens kon duidelik sien die verskil wanneer die Bulls die bal dra en wanneer die Lions die bal dra.

  Die Bulle tackle ook nie die baldraer nie, maar stoei eerder met die baldraer. Om hom regop te hou maar hulle is dan ook nie ingestel om momentum vorentoe te bewerk nie, so ek weet nie wat die doel is nie.

  FL bly maar die pot missit!

 8. gravatar bluebull says:
  Paarlbul

  yes i also watched the game again last night. My view is, and Pierre Spie said this afterwards, we allowed there attackers too much space. Our support of ball carriers is not good enough and that is part of the reason why the Lions looked better on attack and got the momentum in the last 25 minutes.

  But I must say we missed Lappies dearly on Saturday and will see improvement if he gets back,

  On the positive side Pierre Spies took a few turnovers and I think he had a good one. Grant Hattingh will improve in the weeks to come, that I am sure of.

  But I think, what really made the difference was the last 25 minutes when there new front row and Faf de Klerck took the field. Akker vd Merwe kept us busy when he came on. they raised the bar in a way that we couldn't really match in terms of intensity. Not in the scrums so much as in the general play and break downs. The last kick off was just the cherry on the cake - our focus was not in the game.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *