Last hurrah in Pretoria

Last hurrah in Pretoria

articles.comments (15)

The Vodacom Bulls host the Toyota Cheetahs in Pretoria to conclude their participation in Vodacom Super Rugby for the season.

Prediction from rugby356.co.za: The Bulls have won their last five on the bounce at home, while the Cheetahs have lost five of their last six on the road. The Bulls have only ever lost once to the Cheetahs in Super Rugby. The Cheetahs have spent the least time in possession this season, averaging just 13 minutes on the ball per game. The Bulls have conceded the joint fewest tries in the final quarter of matches this season (6), while the Cheetahs have conceded the most (16). The Bulls seem to have the beating of the Cheetahs because they find it so easy to smother them. It will be another win for the Bulls, but by less than 10 points.

Vodacom Bulls v Toyota Cheetahs
Date: Saturday, June 13
SA Time: 17h05
Venue: Loftus Versfeld, Pretoria
Referee: Craig Joubert (South Africa)
Assistant referees: Jason Jaftha (South Africa), Ben Crouse (South Africa)
Television match official: Willie Vos (South Africa)

Team news:

•The Vodacom Bulls have made three changes to their starting line-up, all of them in the pack as the backline remains unchanged for this match.

•Arno Botha, Grant Hattingh, Adriaan Strauss and Morné Mellett take over at flank (from Lappies Labuschange), lock (from Victor Matfield), hooker (from Callie Visagie) and loosehead prop (from Dean Greyling) respectively.

•There are three more changes on the bench, where Callie Visagie (hooker), Nicolaas Janse van Rensburg (lock) and Roelof Smit (flank) have been included.

•The Toyota Cheetahs will travel to Pretoria with a new-look back trio, with Willie le Roux (fullback) and Clayton Blommetjies (wing) taking over from Coenie van Wyk and Cornal Hendricks respectively. Sergeal Petersen moves from right to left wing.

•In the pack, Henco Venter (flank) moves up from the bench, replacing Tienie Burger, while Oupa Mohoje (loose forward) is back from injury and will start on the bench.

•Van Wyk and Mohoje will be joined on the bench by scrumhalf Renier Botha, who replaces Shaun Venter and will make his Vodacom Super Rugby debut if he gets a run.

Stats:

•The Toyota Cheetahs will be looking for their first-ever Vodacom Super Rugby victory in Pretoria, and only their second-ever over the Vodacom Bulls.

•The last two times the Vodacom Bulls hosted the Toyota Cheetahs, they won by six and five points respectively.

•In fact, the men from Pretoria have beaten the visitors from Central South Africa by more than seven points only three times, the biggest being in 2012, when they won 40-24.

•After losing their first two home matches of the season, the Vodacom Bulls have won their last five at Loftus Versfeld, while the Toyota Cheetahs have lost five of their last six on the road.

Quotes:

Vodacom Bulls head coach Frans Ludeke: “We would like to finish the tournament with a strong performance. We did not reach all the targets we have set for ourselves as a team, but I am proud of the way we have played at times during the season. Unfortunately our away-form again cost us.”

Vodacom Bulls captain Pierre Spies: “The Cheetahs team will have nothing to lose and will certainly attack from all angles, but we are also very keen to end our season on a high. We are back at Loftus Versfeld for a last time this season and would like to give the supporters something to cheer about. That said, there is no time for emotional goodbyes, as we will have to play for 80 minutes to make sure we get the right result.”

The teams are:

Vodacom Bulls: Jesse Kriel, Francois Hougaard, JJ Engelbrecht, Burger Odendaal, Travis Ismaiel, Jacques-Louis Potgieter, Rudy Paige, Pierre Spies (captain), Jacques du Plessis, Arno Botha, Grant Hattingh, Flip van der Merwe, Marcel van der Merwe, Adriaan Strauss, Morné Mellett. Replacements: Callie Visagie, Trevor Nyakane, Werner Kruger, Nicolaas Janse van Rensburg, Roelof Smit, Tian Schoeman, Bjorn Basson, Jurgen Visser.

Toyota Cheetahs: Willie le Roux, Clayton Blommetjies, Francois Venter, Rayno Benjamin, Sergeal Petersen, Niel Marais, Sarel Pretorius, Niell Jordaan, Henco Venter, Boom Prinsloo, Francois Uys (captain), Carl Wegner, Maks van Dyk, Torsten van Jaarsveld, BG Uys. Replacements: Elandré Huggett, Danie Mienie, Ewald van der Westhuizen, Steven Sykes, Gerhard Olivier, Oupa Mohoje, Renier Botha, Coenie van Wyk.

Vodacom Bulls v Toyota Cheetahs (since 2006):
Played 14; Vodacom Bulls won 13; Toyota Cheetahs won 1
Vodacom Bulls points scored: 472
Toyota Cheetahs points scored: 300
Vodacom Bulls tries scored: 54
Toyota Cheetahs tries scored: 32
Average score: 34-21 to the Vodacom Bulls

Pin It

Jun 13, 2015

(15) Last hurrah in Pretoria

 1. gravatar johannes says:
  Ek sien daar kom n aankondiging oor FL vannaand na die game.
  Hoop dis nog n Last Hurrah!!!
 2. gravatar BLOUBLITZ says:
  JOHANNES

  Waar het jy dit gesien?

  Ek hoop net Ludeke loop HEELTEMAL weg van Loftus en word nie direkteur van rugby nie!!
 3. gravatar Thys says:
  Ludeke het sy goeie tye gehad, maar dit het ten einde gekom. Ek stem saam, laat hom heeltemal gaan. Daar is BAIE goeie spelers wie se talent HEELTEMAL vermors word. Matfield is ook nie die regte persoon vir hoof afrigter nie. Kry 'n persoon soos Mitchell of 'n Mellet in wat 'n visie het. Kyk hoe goed doen Plumtree by die Canes
 4. gravatar Blouboy says:
  Thys, hoe lank dink jy gaan Mitchell of Mellett by die bulle hou? 3 maande, 6 maande? Dan hoor jy hoe kla die klomp laaities want die coach is lelik met bulle of die base daar bo jaag die coach weg want hy is te groot vir sy skoene. Dan is ons vereder terug as waar ons nou is en ons naam is nog n groter gat as tans. Ek dink ons moet vergeet van Mitchell en Maelett, hulle is totaal buite ons liga en ek bedoel dit met respek, sit enige een van hulle langs ons huidige bestuur en coach en doen die vergelyking, dis soos om Zuma langs Obama te sit,, Ons huidige bestuur is eenvoudig net nie dinamies genoeg nie en sal sooo bedreig voel deur daardie twee, Loftus sal sink my maat, Hulle sal n ja baas reg baas asseblief baas coach aanstel wat elke oggend saam sal lees en bid, dan is ons n mooi groot familie,
 5. gravatar Bloukaap says:
  So bly die seisoen maak klaar.

  As jy teen rondte 16 nog met geisoleerde baldraers speel, en .dan na die tyd op konferensie verklaar: die cheetas se opskiet verdediging het ons onkant gevang...

  Dan moet jy seker verwag om rustyd agter te loop met 10-28

 6. gravatar BarryBul says:
  Ek sal hurrah se waneer Ludacris sy "pie vat en waai" nou wil die BBRU die poephol nog "promote" wat word van die BB?
  Dit is y ver die swakste klomp kak wat ek in 'n lang tyd gesien het!
 7. gravatar nitronic says:
  Mooi cheetahs dis wat jy met n klomp vetgatte doen.

  Boom is besig om slapgat j dup, overrated botha en moffie spies te wys wat is n voorspeler.

  Almal het so gelag vir stormers in bloem. Die is 10 keer worst.

  As ludeke behou word dan hoop ek die bulle moet uitspeel om in die cc te bly.

  Kom cheetahs verneder die vetgatte en dikgat ludeke verder
 8. gravatar Johannes says:
  Skreeu mens by n begrafnis ook hurrah?
 9. gravatar derkaiser3 says:
  Looks like the coaching staff are dressed for a funeral.

  Let sanity prevail, Ludeke and friends almost out of the building!
 10. gravatar Chris75 says:
  Go Cheetahs!!! Hang frans ludeke! Hang hom!
 11. gravatar nitronic says:
  Hopp hulle word van veld af geboo. Hond kak is n kompliment.

  Maar wag ek is seker die spelers gee hulle beste en dis genoeg
 12. gravatar Chris75 says:
  Darem n bonus punt, frans gaan so happy wees!! Yay!
 13. I can not more than agree 100% with Johannes!

  Victor Matfield wants to coach the BULLS....??? What a JOKE and disaster ....with his involvement in "COACHING AND PLAYING" this year??

  Victor thanks for your past contribution as a player to the Bulls Union but I think you should have some proundness left to pack your bags and find another job....we as supporters don't want to see you around anymore and this goes for the total "LUDEKES COACHING TEAM"!

  Fortunately Pieter already saw the "B.....UP" coming in time and already refused renewal of his coaching contact!

  This has been the worst season for the BULLS since 2006 (was this when Ludeke started to coach the BULLS?)...I think so! Only the "OLD PLAYERS" saved him at the time when they had a meeting with the CHAMPS when they refused to accept Ludeke respectful as a failure with the "CATS" at the time!

  If Ludeke has the guts (I don't think so) to just resign and admit it was the team he inherited from Heyneke Meyer that brought him the Super cup in 2009 and 2010......unfortunately they are all "has-beens" now!

  Now where was Victor`s coaching inspiration seen today with this hiding the Cheetahs gave his team..??? Visagie could not even found his jumpers...such a sad story!

  TO THE BLUE BULL RUGBY UNION ...........follow the example of the Cheetahs......find a young coach like .....Fourie Du Preez ...Robert DuPreez......Dawie Theron to bring BIG-TIME changes to the method of coaching and this stereo - type of rugby we as supporters have to watch.....Van Graan yiou are destroying the BULLS RUGBY UNION and your future..... be a man of guts and do what you need to do to save the UNION ... fire Ludeke and his team including Matfield and find a coach to match Franco Smith!

  THIS IS GOOD ADVICE ..............I know of many supporters who will not renew their yearly support of the BULLS if Ludeke and his team , including Matfield is still around ..................... find a coach with similar qualifications as Hetneke Meyer!

  WHAT A SAD STORY!!!Q!Q!

 14. gravatar RICHARD says:
  Al wat ek weet daar is groot pro by die bulls!!!kry iemand wat nie k--gaan vat nie soos Jimmy stonehouse of bring Meyer terug.
 15. gravatar jasil says:
  Kan iemand my se of Jacques Du Plessis Paul Willemse na hul spel in Europa weer terug Bulle toe kom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *