Three great club matches highlights Carlton

Three great club matches highlights Carlton

articles.comments (4)

Three great club matches highlights Carlton

Last Saturday was a good day for club rugby in Pretoria and the Carlton Leagues writes Johanna de Vos.
An excellent game was played between Centurion and Tuks which ended in a draw. At the TUT Stadium there was a real battle between the home side and Oostelike Eagles which the latter won. Pretoria Police got the bogey off their back when they beat Rustenburg Impala in a friendly encounter at home.

Literally in the shadow of the Gauteng Railway line two of the top club sides in the Carlton Competition, Centurion and Tuks locked horns in a nail-biting game. The game ended in 36-36 draw. After the game residing referee Ben Crouse (one of the BBRU’s top referees) said he was impressed with the quality of the rugby played by both teams.

Although Tuks scored five tries to the three of Centurion, the home side had territorial advantage most of the time. This was definitely to their advantage when they had to kick for poles. Their forwards were very good where the students on the other hand had a dangerous back line. The three tries the backline scored were long distance tries. Tuks’ hooker kicker Jan Enslin succeeded with five of his six kicks.

Centurion again rested their top fly half Jean Grobler on the bench in view of the Under 21 National Competition which starts the 11th July. The Limpopo Blue Bulls u21 will be selected from the Carlton u20’s and u21’s. This decision somewhat backfired when their stand-in fly half Steven Moir missed three penalties. Inside centre Stanley Twiname, also a fly half, took over. He missed only one of his seven goal kicks.

The game between TUT and Oostelike Eagles was arbitrated by a visiting New Zealand referee. The last 25 minutes the lights went out (load shedding) but the referee decided play must continue. If it was a Cricket match the decision would have been “Bad light stops play”. TUT made a few changes to their team with promising results. They got a bonus point from losing within seven points. The Eagles went home satisfied with their five points.

Pretoria Police were very happy when they eventually beat the 2015 Community Cup Runners-up Rustenburg Impala 26-22. Four points were more than the one and two points they lost to Impala this year. They also outscored Impala four tries to three. Bobbies new hooker Robey Leibrandt got a double.

Scorers:
Centurion 36 (10). Tries: Curtley Brinkhuis, Phillip van Schalkwyk, Albert Bakker.
Conversions: Stanley Twiname (2), Steven Moir. Penalties: Stanley Twiname (4), Steven Moir.
Tuks 36 (17). Tries: Frederik Eksteen (2), Abri Reynolds, Max Calitz, Lourens Pretorius. Conversions: Jan Enslin (4). Penalty: Jan Enslin.

Centurion team: JP du Plessis, Curtley Brinkhuis, Christiaan Burger, Stanley Twiname, Phillip van Schalkwyk, Steven Moir, Jacques Olivier ©, Tristan Slabbert, Robert Boshoff, Albert Bakker, Rohann Ströh, Stefan Nel, Juan Pike, Kyle Pieterse, Wynand Breytenbach. Replacements: Nico van den Heever, Paul Jacobs, Erik Coetzee, Louis Barnard, Jeandré Allner, Izak Scholtz, Jean Grobler. Coach Riaan Brand. Manager Danny Botha.
Tuks team: Riaan Britz, Abri Reynolds, Max Calitz, Lourens Pretorius, Keanan van Wyk, Marcel Steyn Scholtz, Emile Temperman ©, Gerrit Engelbrecht, Pieter Griesel, Frederik Eksteen, Pieter Janse van Vuren, Rudolph Smith, Neethling Fouché, Jan Enslin, Justin Forwood. Replacements: Theuns Reynolds, Du Toit Genis, Daniel Hart, Buzwe Mpotulo, Jerome Bastick, Ganfried May, Primo Ncube. Coach Pote Human. Manager Morris Gilbert.

Seconds: Tuks Fezelas 56, Centurion 0;
Thirds: Tuks Pumas 36, Centurion 9;

Oostelike Eagles 34 (17). Tries: Pieter Killian, Barnie Boonzaaier, André Potgieter, Franco van Eeden, Dewald Potgieter. Conversions: Duval Smith (3). Penalty: Deon Anderson.
TUT 27 (20). Tries: Wessel Jordaan, Edwin Oliver, Phillip Snyman. Conversions: Phillip Snyman (3). Penalties: Phillip Snyman (2).

Eagles team: Dewald Potgieter, Corné Gerber, Dean Gordon, Dean van Heteren, Flippie Volschenk, Duval Smith, Rhwane Pienaar, Franco van Eeden, André Potgieter, Jan-Hendrik Bosman, Talante Mathebula, Gunter Geyer, Ollie de Wit, Banie Boonzaaier, Pieter Killian. Replacements: Christo Gerber, Peter Bredell, Leon Groenewald, Gerhard Jordaan, Deon Anderson, Stefan Conradie, Desmond Fourie.Coaches Johan du Toit & Ludwicke van Deventer. Managers Hans van den Berg & Ronnie Anderson.
TUT team: Shaun Jaards, Leroy Afrika, Lisa Banzi, Edwin Oliver, Chestwin Gaffley, Phillip Snyman, Nico Smuts, Claude Johannes, Mandla Mdaka, Henk Liebenberg, Armand Marshall, Albert Lubbe, Ricardo Burger, Alfred Khoza, Wian van Schalkwyk ©. Replacements: Wessel Jordaan, Ryan Sim, Jaco van Staden, Shaun de Wet, Lewies van Deventer, Ian Truter, Ryan Pienaar. Coaches Hennie Pieterse & James Watt. Manager Nino Oppel.

Seconds: TUT 16, Oostelike Eagles 8;
Thirds: Oostelike Eagles 31, TUT 7;
u/21: TUT 54, Centurion 12;
u/20: Oostelike Eagles 49, Dragons 12.

Police 26 (7). Tries: Robey Leibrandt (2), Hannes Ludik, Wynand de Sousa. Conversions: Mich Pienaar (3).
Impala 22 (7). Tries, 2 conversions, 1 penalty. Scorers not available

Police team: Gaybrin Smith, Ruan van Loo, Heinrich Rademeyer, Wynand de Sousa, Pieter Strydom, Mich Pienaar, Hendrik van der Nest, Gerhard du Preez, Patrick Mathe, Ian van Deventer, Nico Luus, Tinus van Wyk, Rayno Wasserman, Robey Leibrandt, Hannes Ludik. Replacements: Tinus Hoffman, Carl Fabian, Johannes Mothepe, Jerry Sefoko, Pieter Botha, Nkosi Xolani, Marius Janse van Rensburg. Coaches Naas Rossouw & Corrie Prinsloo. Manager Japie van der Ryst.

Seconds: Police 40, Impala 12;
Thirds: Police 43, Impala 17.
u/21 Tuks Jongspan 54, Police 12;
u/20: Police 14, Tuks 9.

Fixtures for Saturday:
Police vs Oostelike Eagles;
Tuks vs Naka Bulls;
Centurion vs Harlequins.
(Subject to change)
Byes: TUT and Impala.

Pin It

Jun 22, 2015

(4) Three great club matches highlights Carlton

 1. gravatar kabous 23 says:
  Dink nie HM moet te veel op S15 inlees nie. Ons spanne het sleg gedoen, maar daar is baie positiewe. Lostrio's van Francois Louw, Jaco Kriel, Dwane Vermeulen, Marchelle en Scalk behoort kompeterend te wees. Met Etsebeth en Victor, opgevolg deur Miskien selfs Bakkies, en Lodewyk. WP Voorry saam met Sharks voorry is baie mededingend. In die Agterlyn het Lambie goed gelyk voor sy besering, Elton lyk weer soos sy ou self, Morne lyk goed in Frankryk en Pollard het baie talent. De Allende was seker SA se beste agterspeler. Willie le Roux behoort meer geleenthede te kry in die Bok span. Seanatla is baie opwindend. Sit daarby ook nog Juan de Villiers weer fiks, Frans steyn en Jan Serfontein. Jessie Kriel was ook baie goed.
  Ek dink van SA se voorste spelers was beseer, en nie reg gebruik nie, 'n paar oorsese spelers sal ook 'n groot verskil maak. Net Fourie du Preez sal al klaar ons agterspel met 10 % lig.
  As HM reg kies, politiek nie te veel inmeng nie, en spelers vorm kan kry voor die WB kan ons dalk 'n baie goeie span he.
 2. Ek dink wat my bekommer is dat die NZ's diepte het en al hul spanne speel 'n snelvloeiende gameplan met goeie hardlooplyne en skakeling tussen vories en backline. Voeg daarby hulle oorvloed talent en diepte in sekere posisies dan lyk dit na 'n moeilke proposisie.

  Ons kaptein-Jean- is behoorlik aanmekaar gelap het die hele jaar nie rugby gespeel nie en ons dink hy gaan met die WC fiks en op vorm wees. As HM dit glo het hy sterk twak gerook. Sonder om dislojaal te wees reken ek SBW gaan of bo-oor of om hom snol soos 'n skaduwee. Benwens SBW is daar nog 4 ander AB senters wat dit met gemak gaan en kan doen. De Allende, Serfontein, Frans Steyn??? wie gaan ons senters wees bv. Wie gaan die nr 10 wees. Polly? Lamby wat lank beseer was? Die nr 9. Hougaard wat die hele jaar vleuel gespeel het of FdP wat wel moerse slim is maar sy skouer is suspect en daai Smtih scrummie van die highlanders is ten minste 10% vinniger. Almal dink Duane V gaan eiehandig die WC wen. Hy gaan nie eks bevrees. En ongelukkig is daar ander baie goeie loosies in die wêreld.....

  Ek het klaar vir my 'n nuwe RWC 2015 boktrui aangeskuif en vir my laaitie ook so moenie dink ek is een van daai negatiewe ouens wat net die donker kant sien nie. Ek probeer maar net logies en nugter daaroor dink. Miskien moet mens juis nie logies en nugter oor rugby dink nie maar mwet jou hart en siel en bloed wat deur jou are bruis...

  Dit voel net vir my ons gameplan spelers se gebrek aan vorm onduidelikheid oor keuses ens ens laat ons rugby in 'n shambles terwyl die ander spanne meer georganiseer is met hulle koppe in die game.

  Kom ons hoop ek is verkeerd en dat die oenskynlike chaos in ons guns tel en dat ons groot gatte kan skop!!
 3. gravatar nitronic says:
  Het julle die NZ squad gesien. Manne dis om van te droom. Hulle kan maklik 2de en 3de spanne in die veld stoot en nog meestal ander toets spanne pakslae gee. Dink net n agterlyn soos

  9) Smith 10) Barret 11) Savea 12) Nonu 13) Smith 14) Naholo 15) Smith en dan het hulle nog SBW, Milner-Skudder, Carter, Perenara, Fekitoa, Dagg ens

  Een woord WOW

  New Zealand squad: Dane Coles, Hika Elliot, Keven Mealamu, Codie Taylor), Wyatt Crockett, Charlie Faumuina, Ben Franks, Owen Franks, Joe Moody, Tony Woodcock, James Broadhurst, Brodie Retallick, Luke Romano, Jeremy Thrush, Sam Whitelock, Sam Cane, Jerome Kaino, Richie McCaw (captain), Liam Messam, Kieran Read, Matt Todd, Victor Vito, Tawera Kerr-Barlow, TJ Perenara, Aaron Smith, Beauden Barrett, Dan Carter, Colin Slade, Lima Sopoaga, Ryan Crotty, Malakai Fekitoa, Ma'a Nonu, Conrad Smith, Sonny Bill Williams, Israel Dagg, Cory Jane, Nehe Milner-Skudder, Waisake Naholo, Charles Piutau, Julian Savea, Ben Smit
 4. gravatar Honibal says:
  So storm Pta Polisie 0/20 span voort na nog 'n briljante wen teenoor Tuks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *