UP Tuks winless after three rounds of Varsity Cup

articles.comments (6)

Match Report – FNB Maties vs FNB Tuks

A hat-trick by FNB Maties winger, Duncan Saal, was enough for the Stellenbosch-based side to defeat FNB Tuks at the Danie Craven Stadium on Monday evening. FNB Maties walked away with a comfortable 29-16 win to remain on top of the log in this year’s FNB Varsity Cup presented by Steinhoff International.

Despite the home side, FNB Maties, dominating possession and territory early on, it was FNB Tuks who opened the scoring with a nine-point try against the run of play. A turnover on FNB Tuks’ own tryline gave the visitors an opportunity, which they seized thanks to a lucky bounce after the ball was kicked ahead. FNb Maties, not to be outdone, responded in style with a nine-pointer of their own five minutes later.

It was Saal who would score thanks to some great foot work from his fullback.

After a period of poor handling by both sides and the scores locked at nine apiece, it was the winger who scored his second in the 31st minute after the speedster went over in the corner. It was a great team effort that was created by some impressive offloading. Saal’s two tries ensured FNB Maties led, 20-9, at the break.

FNB Tuks started the second half with some intent, carrying the ball strongly to be justly rewarded for their efforts when hooker, Corniel Els, bashed over in the corner in just the 42nd minute. Joshua Stander converted the try to make it a four-point ball game with virtually a whole half to play.

FNB Maties refused to be rattled by the visitors, who continued to dominate possession in the second half. FNB Tuks seized the opportunity to showcase their defence, holding firm against several attacks.

However, Saal completed his hat-trick just nine minutes from time, when he collected a perfectly-weighted crosskick to run in under the post for a seven-pointer. The final score would be enough for FNB Maties to hang on to their lead – completing their third straight win in the process. In contrast, FNB Tuks remained winless after three rounds, keeping them rooted at the bottom of the table.

The result means next week’s encounter between FNB Maties and FNB UJ in Johannesburg will be between two of the three unbeaten sides in the competition. FNB Maties will be hoping Saal can carry his try-finishing skills into that crucial match. That match kicks-off at 18h30.

Scorers:
FNB Maties:Tries: Saal (3). Conversions: Stapelberg (2)
FNB Tuks: Tries: Keanan van Wyk, Corniel Els. Conversions: Joshua Stander

Match Report – FNB UFH vs FNB TUT

Historic win for the men from Alice as FNB UFH register first victory

FNB UFH were aiming for a maiden win in 2016, in front of a home with a crowd. And they managed it in nail-biting fashion at the death against FNB UFH. It was a fairytale victory that could not come at a better time. It was a strong, physical encounter. FNB TUT drew first blood with a try early on by Apsalom Mthethwa just minutes into the match.
Both teams were desperate to ensure a victory, as they entered the clash without registering a win this season. FNB UFH scored on the stroke of half time though Asiphe Fihla to end the match at half time with scores at FNB TUT 8-5 FNB UFH.
It was going to take a lot of character to get a win, as both teams weren’t giving away points. It was flyhalf Lukas van Zyl that scored two to penalties to extend FNB TUT’s lead to 12-5. With minutes to play FNB UFH scored a try through Asiphe Makeleni and a conversion to take the lead 13-12. But again flyhalf Lukas stole the lead back, as FNB UFH scored a penalty to go ahead 14-13.
The men from FNB UFH had one last trick up their sleeves, with one minute to play was Mandaba that would make history for the FNB UFH team with a try to seal the deal as FNB UFH record their first victory in the 2016 Varsity Shield.
“It’s days like these that hard work pays, after all the punishing we have taken, a win like this has benefits that I can’t explain,” said FNB UFH coach Lumumba Currie. “Well done to my boys in showing character and after a week in hell, they still wanted to win, and where else to win than win at home if front of your home crowd, and more importantly, the Vice Chancelor, Dr Tom.”

FNB UFH defeated FNB TUT at Davidson Sports Stadium. Full-time score FNB UFH 18-14 FNB TUT.

Scorers:

FNB UFH Tries: Mandaba Aziyena, Fihla Asiphe, Makeleni Athenkosi. Conversions: Sias Alandre

FNB TUT Tries: Apsalom Mthethwa. Conversions: Lukas Van Zyl. Penalties: Lukas Van Zyl (3)

 

Pin It

Feb 23, 2016

(6) UP Tuks winless after three rounds of Varsity Cup

 1. gravatar johan Blou says:
  Pote Human was nog nooit 'n afrigter nie
 2. gravatar Bloues says:
  n Baie swak afgerigte span. Pote sal nooit n coach wees nie.
 3. Bloues says:
  Ek sien De Jager, Janis Kirsten en Arno is die lossies met Brummer op 10.
 4. Tom says:
  in die Beeld

  Pretoria. – Net ’n donkie stamp hom twee keer teen dieselfde klip, maar nie ’n Bul nie.

  By Loftus Versfeld word daar gehoop dié aangepaste uitdrukking sal Saterdag op Nuweland gestalte vind wanneer die Bulle die Stormers in die Superrugby-reeks pak.

  Die Pretoriase span is die afgelope paar seisoene gereeld deur die groot vyand uit die suide op die verdediging uitoorlê.
  Verlede seisoen in die Curriebeker-halfeindstryd was dit twee oomblikke van individuele voortreflikheid deur die heelagter Cheslin Kolbe wat in die tweede helfte tot die Bulle se ondergang gelei het.

  “Ja, ons het verlede jaar (in die Curriebeker-reeks) baie onervare spelers gehad. Ons het hopelik geleer uit ons foute,” beaam David Manuel, die Bulle se agterlyn-afrigter.

  ’n Teenaanval-meevaller vir die Stormers sal ’n span byna verseker onder sy pale laat staan, is in kort die gevaar vir die besoekers Saterdag.

  Dit is moeilik om voor te berei vir die onvoorspelbaarheid wat Kolbe en kie. op die aanval bring, maar Manuel sê daar skuil ’n gevaar daarin om te veel op jou teenstander te fokus.

  “Jy moet vanselfsprekend jou huiswerk doen, maar ons uitdaging is om die pas aan te gee en die Stormers so min as moontlik kanse uit gebroke spel te gee.”

  Die Bulle wil self met ambisie speel agterlangs.

  “Ons wil soos verlede seisoen meer aanval. In wedstryde soos dié moet jou besluitneming egter baie goed wees,” sê Manuel.

  Die Bulle se afrigtingspan berei met min Superrugby-ervaring voor vir die Nuweland-kragmeting.

  Net Pine Pienaar, die span se verdedigingsafrigter, het al die drukkoker van die reeks ervaar. “Ons is in daardie opsig bevoorreg om ouens soos Gary (Botha) en Anton (Leonard) te hê wat weet wat dit verg om die kompetisie te wen.

  “Die aard van die wedstryd is ’n nuwe ervaring vir die meeste van ons en Gary-hulle help om ons rustig en gefokus te hou.”
  ◾Die 22-jarige Jannes Kirsten sal Saterdag sy Superrugby-debuut op flank maak.

  Dié jonger broer van die voormalige Bulle-stut Frik sal saam met Nick de Jager, wat ook sy debuut op die vlak maak, en die Springbok Arno Botha die lostrio uitmaak.

  Kirsten, wat ook slot kan speel, het in die onlangse losmaker teen die Leeus in Polokwane indruk gemaak met sy inklimspel.

  Francois Brummer sal die Bulle se nr. 10-trui dra en Tian Schoeman sal waarskynlik in die tweede helfte as ’n impakspeler opgestuur word.

  Manuel-hulle het die versoeking weerstaan om die ervare Bjorn Basson op heelagter te kies.

  Warrick Gelant was by gistermiddag se oefening die heelagter in die beginspan. Basson en Travis Ismaiel sal die vleuels wees.

 5. gravatar franscois says:
  Ek hoop die senters is odendaal saam kriel en jan op die bank! Want ek dink as ons die wp wil klop gan ons niks balle moet wegskop nie want spoed het hulle te veel van!!!
 6. gravatar Blue Bull says:
  Won't be suprised with Jannes Kirsten running out at 7 at all. It will give us that extra length in the line out department, plus, Jannes is hard as nails. More important though, is the fact that Hanro wil be on the bench to make a massive impact in the second half against the very competent Stormer trio.

  I am somewhat surprised that Nollis might be going for Brummer as his starting fly half for this clash. Brummer is from the old school and can make your game slow. According to reports he did not shape well at all in Polekwane. Like Hanro playing from the bench, I think with Schoeman coming in later the Bulls will be looking to stretch the game and up the tempo in the last 30 minutes with fresh, and very competent legs on the field.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *