New beginnings for Vodacom Bulls

New beginnings for Vodacom Bulls

articles.comments (9)

New teams, new venues and new faces – including some of the best young talent on offer in South Africa – promise to bring a new level of excitement to the 2016 edition of Vodacom Super Rugby.

For the Bulls, it is time for them to do their talking on the field as they have spent the better part of the pre-season waxing lyrically about their belief and the abilities of their inexperienced youngsters, writes Vata Ngobeni in his Pretoria News preview.

Those youngsters will Saturday afternoon run on to a cauldron that could very much determine how the rest of their fledgling careers go - up into stardom or down into obscurity.

Bulls coach Nollis Marais is a strong believer that stardom and higher honours await his youngsters but how they fare against an older, wiser and more experienced enemy could set the tone for the rest of their campaign. “I think we were underdogs when the year started. I’ve read all the newspaper clippings and what people say,” said Marais. “At the end of the day it is an away game it is always a 50-50.

“The pressure is not on us, it is on the Stormers. It is going to be a massive thing for them playing their first game at home.

“For us, we’ve got youngsters and they don’t fear a lot of things. It’s going to be a tough game and we have been underdogs from the beginning. We knew that (would be the case) with a lot of players leaving last year and we having to bring a lot of youngsters through.

“A lot of teams can surprise you on the day, let’s see what happens (Saturday) at 5pm,” Marais concluded.

For the hosts, the feeling of newness may come in the form of their head coach Robbie Fleck who has taken over the reins from Allister Coetzee and the addition of Springbok utility forward Pieter-Steph du Toit but everything else about the Capetonians will be the same.

The familiarity of things might work in their favour as the Stormers look to live up to the pre-season predictions that they will be one of the South African teams going through to the play-offs.

However, it could be that very same familiarity that could once again prove to be their Achilles Heel as they fight their inner demons of getting over the advantage line and getting their hands on that coveted Super Rugby trophy.

The Stormers will be fully aware that their season won’t be an easy one especially when considering they will have to contend with playing their old foe twice in their pool. They will also face tricky double headers against the Cheetahs and Japan’s Sunwolves.

So, it will be important that they put down a marker in Saturday’s game, not only to strike a psychological blow and instil fear in the rest of the teams in the South African conference, but to also give themselves the belief that this could very well be their time.

Saturday’s match is a game that still has all the ingredients for an epic battle and will see the victors take their first giant leap into new and uncharted territory in the competition.

Teams: 

DHL Stormers: Cheslin Kolbe, Kobus van Wyk, Johnny Kotze, Juan de Jongh (co-captain), Dillyn Leyds, Robert du Preez, Jano Vermaak, Nizaam Carr, Schalk Burger, Sikhumbuzo Notshe, Pieter-Steph du Toit, Eben Etzebeth, Vincent Koch, Bongi Mbonambi, Oli Kebble. Replacements: Scarra Ntubeni, JC Janse van Rensburg, Frans Malherbe (co-captain), JD Schickerling, Siya Kolisi, Nic Groom, Kurt Coleman, Leolin Zas.

Vodacom Bulls: Warrick Gelant, Travis Ismaiel, Jesse Kriel, Jan Serfontein, Bjorn Basson, Francois Brummer, Rudy Paige, Arno Botha, Jannes Kirsten, Nic de Jager, Grant Hattingh, RG Snyman, Marcel van der Merwe, Adriaan Strauss (captain), Trevor Nyakane. Replacements: Jaco Visagie, Lizo Gqoboka, Hencus van Wyk, Jason Jenkins, Roelof Smit, Piet van Zyl, Tian Schoeman, Burger Odendaal.

Date: Saturday, 27 February
SA Time: 17h15
Venue: DHL Newlands, Cape Town
Referee: Craig Joubert
Assistant referees: Rasta Rasivhenge, Cwengile Jadezweni
Television match official: Christie du Preez

TV: SS1

 

 

Pin It

Feb 26, 2016

(9) New beginnings for Vodacom Bulls

 1. gravatar Theo says:
  Nie juis 2 vriendelike gesiggies nie. Hie hie
  Kan nie glo die Brumbies het so gemors met die Hurricanes nie. Sjoe, dis n groot telling en dit is n goeie Hurricanes span.
  Kom BULLE, wys ons wie is baas.
 2. gravatar jimmy says:
  Wel kom ons hoop vir die beste.
 3. gravatar Blou Kaap says:
  Kom Bulle. My kaartjie vir Newlands is gekoop. sit lekker hoog regoor middellyn. kan dinge mooi dophou van daraf. sal hard skreeu en hoop die manne hoor my :)

  Eerste uitslae wys net dat warm up games is maar net warm up games. Crusaders wt groot pakslae in warm ups gekry het het vanoggend tot 3 minute vor einde voorgeloop teen die Chiefs.

  die span van Japan gaan ons almal laat bloedsweet in Tokyo. Beslis nie 'n walkover gewees vir die Leeus nie.

  Die Argentyne is so hard soos klip en hulle sal net beter raak hiervandaan. groot wen vir hulle in Bloem.

  Brumbies lyk in vroee fse na die team om te klop. Maar dis die Blues onder Umaga wat defitief nie vanjaar weer die slaansak gaan wees nie.

  nou vir die Blou.

 4. gravatar Loftus says:
  1ste helfte verby. Ons speel nog steeds Ludeke rugby. Brummer is swak,swak,swak. Hoe op aarde Nollis vir hom bo Schoeman speel , weet nugter alleen. Serfontein is swak, hoe op aarde Nollis vir Burger onder Serfontein speel , sal net hy weet. Paige is net so swak. Ons agterlyn laat die voorspelers in die steek met swak besluite, swak skopwerk en 0 penetrasie.Hopelik raak hulle beter in 2de helfte
 5. gravatar nitronic says:
  Nee wat selfde ou bulls. Het ons ooit loosies gehad op die veld? So much for new begininngs
 6. gravatar nitronic says:
  Nie nastenby aan een drie gekom nie.
 7. gravatar deon says:
  Steeds kak,nes laas jaar,selfde ou storie,pap soos die baas...
 8. gravatar Loftus says:
  Nollis het die verkeerde span gekies en hy moet dit besef. Travis Ismael, n fantastiese atleet, weet baie min van die basics van rugby af. Miskien moes van die afrigters dit al raak gesien het en hom probeer leer het? Straus het 6 simpel punte vir die Stormers gegee toe ons nog in die game was. Piet van Zyl lyk soos n kaas en wyn span skrumskakel, dis hartseer.
  Ek het vroeer die week gesê dat Nollis die verkeerde span gekies het, en lyk my ek was reg. Ons het gevaarlike agterspelers, maar hy kies Brummer wat al die balle wegskop. Vervang die Springbok losskakel met n journeyman. Dis hoe die Bulle dinge doen. Shame, hy het seker by Dinsdag se oefening die bal die verste weg geskop.
 9. gravatar Smiley says:
  Rerg manne wtf wat gaan aan kan ons ni net i afrigter kry wat rugby ken ni !!!!!! Jy kon duidlik sien serfotein is kak brummer rerg ons skrums was goed ma verder kak rugby soos gewoonweg julle is besig om i trotse kultuur op te fok ons moet ma gewoond raak om aan die agterste speen te suig want dit gaan ng baie gebeur ek love die bulle ma ek love ni kak nie word wakker rerig fokkit man julle maak ons ondersteuners se naam gat en ek bly in di kaap tx vir nix !!!!!!!gatvol .....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *