Defense secure fifth win for Vodacom Blue Bulls

articles.comments (3)

A heroic defensive effort from the Vodacom Blue Bulls gave them a tense 28-23 victory over the SWD Eagles in their new provincial tournament fixture at Outeniqua Park on Friday night.

The Blue Bulls led 21-10 at halftime.

It really was a game of two halves, the visitors dominating the first 40 minutes before the hosts fought back in the second 40 before falling agonizingly close to securing what would have been a tremendous comeback.

Unfortunately for them they couldn’t score that elusive fourth try despite playing the final 10 minutes of the game on the Blue Bulls try line. After winning three penalties, they couldn’t breach the defence of Hanro Liebenberg and his charges and eventually lost the ball which resulted in the final whistle being blown.

Despite dominating the early exchanges, it was the Blue Bulls who conceded the first try of the match. They took an early 6-0 lead thanks to two penalties from fly-half Tony Jantjies. The Eagles struggled to get out of their half but when they eventually did they scored the first try of the game with their first visit to the Blue Bulls 22.

Layle Delo found his way over the line after a pickup from a ruck 5 meters from the line. Jacquin Jansen slotted the conversion to give the Eagles a narrow 7-6 lead.

Their lead didn’t last very long as the visitors came back strongly, scoring two tries in the space of two minutes to regain the lead which they never lost for the remainder of the match.

Ruben van Heerden was the first try-scorer before fullback Divan Rossouw pulled off a lovely solo try by kicking the ball down field, chasing it down and then the Eagles failed to control it bounced neatly into his path for a second five-pointer.

The Eagles were much better in the second half, scoring two tries in the space of 10 minutes through Lyndon Hartnick and Kurt Haupt which left them trailing by only one point and 30 minutes still to play.

Hansie Graaff missed a penalty in the 55th minute which would have given the Eagles the lead, but his attempt was wide to the left.

The Blue Bulls managed a crucial score after that when Alandre van Rooyen was driven over from a rolling maul which all but sealed the result for the visitors.

In one last attempt by the Eagles to win the game, they managed to put 17 phases together on the Blue Bulls try line, but they couldn’t breach the defence and after winning three penalties in a row time ran out as the final whistle went.

SWD Eagles 23 (10), Vodacom Blue Bulls 28 (21).
Scorers
Eagles – Tries: Layle Delo, Lyndon Hartnick, Kurt Haupt. Conversion: Jacquin Jansen. Penalties: Jansen and Thomas Kean.
Blue Bulls – Tries: Ruben van Heerden, Divan Rossouw, Alandre van Rooyen. Conversions: Tony Jantjies and Tinus de Beer. Penalties: Jantjies (3).

Pin It

Jun 24, 2016

(3) Defense secure fifth win for Vodacom Blue Bulls

 1. gravatar Oom Koos says:
  Wat het van Duan van der Merwe geword. Is hy nie n beter vleuel as Stiglingh nie.
 2. gravatar Blouland says:
  Dankie tog, die Junie toere is verby, maar nou nie dat ek veel meer optimisties is oor die superrugby en CB veldtog nie. Moeilike tye vir rugby ondersteuners wat voorlê in Pretoria.

  Hier is 'n paar waarnemings na die 0/20 en senior SA rugby wat ek gesien, spesifiek gemik op die Bulle se belange:

  Ek het nie veel goeie opkomende talent gesien vir ons by 0/20's nie. Die senterpaar van Jackson en Naude lyk wel belowend. Jammer, Libbok soos 99 persent van kaapse spelers is te klein om groot impak te maak, en sy verdediging is nie goed nie. Het goeie voorgevoel vir die game, maar sy afrigters en ouers moes hom soos Kolbe ook al lankal laat skrummie speel het. Papier het goed gelyk op papier en op die veld toe hy op is, dink ons gaan meer van hom sien in die toekoms, al is hy nog jonk. Speel hom sommer hierdie jaar al in die CB reeks, al is hy nog op skool.

  Wat die Bokke betref, bly ons het die reeks gewen, maar so min Bulle by die bokke wys hoe agteruit ons rugby gegaan het. Strauss nie die skadu van die speler wat hy was nie, hy lyk moeg en beseer. Kan nie sien dat hy en Trevor al Saterdag gaan speel vir die Bulle nie. En dan het ons die volgende voorste spelers wat lang of kort termyn ook nog uit is:

  Galant
  Jan
  Pollard
  RG

  Paar groot staatmakers wat uit is, veral RG en Jan ook nou uit.

  Ons kanse is min tot niks om die uitspeel wedstryd te haal.

  Noliis moet nou al as CB afrigter aangestel word om oor te neem by die huidige afrigter. Hy moet nou al die manne al begin regkry om te fokus op net een ding, om die CB te wen, deur dadelik oor te skakel na bal in hand rugby. Die heel belangrikste skuif sal wees om weer vir Jessie Kriel op heelagter in te span vir die res van die superreeks, met SP as reserwe heelagter en losskakel.

  Hier is my span vir teen die Jaguars, met in agneming dat Trevor en Strauss gerus gaan word,

  Kriel, Ismael, Dries, Burger, Ulengo, Tian of Brummer, Piet
  Arno, Lappies, Roelof, Hattingh, Jenkins, Marcel, Maku, Lizo
  Reserwes: Pierre, Visagie, Swanepoel, Kirsten, Steggies, Paige SP Basson
 3. gravatar jimmy says:
  Wel geluk Blou Bulle en ook die Bokke.

  Ek deel jou pessimisme Blouland...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *